oEmbed en embed blokken voor Facebook en Instagram werken vanaf 24 oktober niet meer

oEmbed en embed blokken voor Facebook en Instagram werken vanaf 24 oktober niet meer

In augustus kondigde Facebook aan dat ze hun Marketing API gingen updaten. Nu zou de gemiddelde WordPress gebruiker misschien snel over een dergelijk bericht heen lezen, maar de wijzigingen hebben voor veel van ons wel degelijk gevolgen. Vanaf 24 oktober werken de oEmbed en WordPress embed blokken voor Facebook en Instagram namelijk niet meer.

oEmbed en embed blokken voor Facebook en Instagram

Vanaf 24 oktober moeten ontwikkelaars een token gebruiken als ze gebruikersprofielen van Facebook en Instagram willen opvragen. Dat betekent dat de oude embed verzoeken zullen resulteren in een foutmelding. Om gebruikers op deze wijziging voor te bereiden, heeft het Gutenberg team de Facebook en Instagram blokken in Gutenberg 9.0 verwijderd. Desondanks zullen de auto-oEmbeds van gekopieerde links voorlopig nog wel werken, in elk geval totdat Facebook het open format endpoint uitschakelt. De Facebook en Instagram blokken zullen in december, als WordPress 5.6 wordt uitgerold, ook niet langer in de WordPress core beschikbaar zijn.

De gevolgen voor jouw WordPress website

oEmbed, embed blokken, tokens, APIs… voor sommige WordPress gebruikers is het een behoorlijk technisch en ingewikkeld verhaal! Het komt erop neer dat als je nu Facebook en Instagram links ingesloten hebt op je WordPress site, deze met ingang van 24 oktober niet meer werken. Om het allemaal een beetje duidelijker te maken beantwoorden we hieronder een aantal veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er precies met mijn Facebook en Instagram links op 24 oktober?
Het komt erop neer dat de embeds vanaf die datum niet meer werken. In plaats van de embed zal alleen de gebruikte link zichtbaar zijn. Als er nu een Instagram foto wordt weergegeven, zal er straks alleen een link naar het betreffende Instagram bericht te zien zijn.

Het gaat toch om een wijziging in de Marketing API van Facebook? Waarom werken mijn Instagram embeds straks dan ook niet meer?
Dat komt omdat Instagram sinds 2012 onderdeel is van Facebook. Het zijn nog steeds twee aparte social media platformen, maar beleidswijzigingen op het gebied van onder andere privacy en marketing worden doorgaans op beide doorgevoerd.

Ik maak veel gebruik van embeds dus dit is vervelend voor mij. Kan WordPress hier niets aan doen?
Nee, WordPress kan niets doen aan bestaande embeds, omdat het de provider (in dit geval Facebook) is die heeft besloten om het oEmbed endpoint uit te schakelen. Als het oEmbed endpoint wordt uitgeschakeld dan werkt het niet meer; WordPress kan dit niet beïnvloeden.

Is er een andere manier om Facebook en Instagram links in te sluiten?
Ja, je kunt native embeds gebruiken. Instagram heeft een menu-item dat ‘embed’ heeft. Hier kun je de embed code voor een bericht kopiëren. Vervolgens kun je het Aangepaste HTML blok gebruiken om die embed code aan je pagina of blogbericht toe te voegen. Verschillende Facebook post formats hebben een vergelijkbare feature; ook daarbij kun je het Aangepaste HTML blok gebruiken om de embed code aan je WordPress site toe te voegen.

Meer weten?

Voor meer informatie met betrekking tot de veranderingen in oEmbed en embed blokken voor Facebook en Instagram kun je deze blogpost van Facebook raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.