Naarmate de blog of website groter wordt, gebruik je ook meer links in de berichten en pagina’s. Het overzien en controleren van deze links kan een behoorlijke klus zijn en daarom is de Broken link checker plugin ontwikkeld. Deze plugin controleert namelijk alle links op je website en geeft je een seintje als er een link niet (meer) werkt.
Onze ervaring met de Broken Link Checker plugin
Onze ervaring met de Broken Link Checker plugin is zeer goed. De plugin werkt erg goed en stuurt ons een e-mail als een van de links op onze website niet meer werkt. Zo hadden wij laatst een URL van een bepaalde pagina gewijzigd en wij kregen direct te horen van deze plugin dat op bepaalde pagina’s de link niet meer werkte. Zo hoefde wij deze zelf niet op te zoeken en konden we eenvoudig via de plugin de links wijzigen.
Installatie en gebruik van de Broken Link Checker plugin
Ga in het WordPress navigatiemenu naar ‘Plugins’ en klik op ‘Nieuwe plugin’. Vul vervolgens in de zoekbalk Broken Link Checker in en klik op Plugins zoeken. Als je de plugin hebt gevonden klik je op Nu installeren en in het volgende scherm op Plugin activeren om de plugin te activeren. Nadat de plugins is geactiveerd is er een nieuwe module toegevoegd in het navigatiemenu. Ga nu naar ‘Instellingen’ en klik vervolgens op ‘Link Checker’.
Bij de eerste tab General vul je bij Controleer elke link in om de hoeveel uur de plugin de links op je website dient te controleren. 72 uur is standaard en vaak voldoende. Bij E-mail notifications geef je aan wie er een e-mail moet ontvangen als er een link niet meer werkt. Dit vinden wij een van de fijnste opties van de plugin omdat je hierdoor automatisch een bericht ontvangt als een link niet meer werkt. Bij Links tweaks is het verstandig om de derde optie ‘Stop search engines from following broken links’ aan te vinken zodat zoekmachines geen link volgen die niet werken. Dit kan namelijk strafpunten opleveren en verminderd de vindbaarheid van de website.
Bij de tweede tab Look for links in geef je aan waar de plugin mag zoeken naar gebroken links. De instellingen spreken voor zich en het hangt van je voorkeur af welke opties je aan of uit wilt zetten.
De derde tab heet Which Links to check. Wij adviseren om alle opties in deze tab aan te zetten zodat de plugin alle mogelijke links op de website controleert en indien nodig aangeeft dat deze niet meer werkt.
Bij de vierde tab Protocols & API’s geef je aan welke links gecontroleerd moeten worden gefilterd op http code of API. Standaard zetten wij wederom alle opties aan zodat alle links gecontroleerd worden.
De laatste tab is de tab Geavanceerd (zie voorbeeld). Bij de optie Timeout geef je aan na hoeveel seconden een link gemarkeerd wordt als gebroken wanneer deze niet reageert.
Bij de Link monitor optie geef je aan hoe de plugin moet werken als je aan de website aan het werken bent en ingelogd bent.
De Max. uitvoeringstijd geeft aan hoe lang de plugin per run mag zoeken naar links. Als je het aantal seconden meer maakt dan zal de belasting van de server ook hoger zijn. 300 seconden (of minder) is een goede standaard.
Bij de optie Server load limit kun je instellen hoeveel de plugin de server mag belasten. Als het cijfer of de belasting dat je hier invult wordt overschreden, dan stopt de plugin automatisch met het doorzoeken van de website naar links.