Rankt je WordPress website over het algemeen goed maar heb je één blogpost of pagina die niet geïndexeerd lijkt te zijn, terwijl hij juist wel goed geoptimaliseerd is? Dan kan het zijn dat die pagina (per ongeluk) hebt ingesteld op noindex. In dat geval kan die pagina wel door Google spiders gecrawled worden, maar wordt hij niet aan de index toegevoegd. Dat betekent dat de pagina ook niet zichtbaar zal zijn in de zoekresultaten. Maak je geen zorgen: noindex in WordPress uitschakelen is niet zo ingewikkeld!
Zo kun je noindex in WordPress uitschakelen
Je kunt de noindex tag (<meta name=”robots” content=”noindex”> handmatig uit de broncode van elke webpagina verwijderen. Noindex in WordPress uitschakelen is echter makkelijker als je gebruik maakt van de Yoast SEO plugin. Hieronder leggen we uit hoe je dit aanpakt:
#1. Check de standaard instellingen
Voordat we naar de individuele noindexed pagina gaan, is het goed om te checken of Yoast SEO standaard staat ingesteld om pagina’s en berichten in zoekresultaten te tonen.
Log in op je WordPress dashboard en ga in het linkermenu naar Yoast SEO > Instellingen > Inhoudstypen > Pagina’s.
Schakel ‘Toon pagina’s in zoekresultaten’ in.
Zorg dat ook ‘Toon berichten in zoekresultaten’ en ‘Toon ux blocks in zoekresultaten’ ingeschakeld zijn.
#2. Verwijder de noindex tag van de noindex pagina
Open de pagina of blogpost die op noindex staat in de editor.
Scroll omlaag naar het Advanced tabblad van de Yoast SEO plugin.
Zorg dat ‘Toestaan zoekmachines om deze inhoud te tonen in zoekresultaten?’ op ‘Ja’ staat.
Onder ‘Moeten zoekmachines links volgen op deze inhoud?’ moet ‘Yes’ aangevinkt staan.
#3. Verzoek Google de URL (opnieuw) te crawlen
Alles staat nu goed ingesteld om geïndexeerd te worden. Nu wil je natuurlijk dat Google je site of de eerder op noindex ingestelde pagina zo snel mogelijk weer komt crawlen en indexeren. Om dit proces te versnellen kun je gebruik maken van Google Search Console. Heb je je site nog niet gekoppeld aan Google Search Console? Lees dan Zo kun je je website aanmelden bij Google.
Ga naar de URL Inspection Tool van Google Search Console, voer de link van de pagina die als noindex stond ingesteld en klik op Request indexing. Er is geen garantie dat de betreffende pagina eerder geïndexeerd wordt, maar de kans is wel aanzienlijk groter dan wanneer je niets zou doen.
#4. Dien je XML sitemap opnieuw in
Deze stap lijkt misschien overkill als je Google al hebt verzocht om de pagina opnieuw te crawlen, maar het kan geen kwaad! Als je gebruik maakt van de Yoast SEO plugin, zal die Google automatisch pingen zodra je een pagina hebt gewijzigd. Maak je geen gebruik van Yoast SEO (of een andere SEO plugin die deze functie heeft)? Dan moet je zelf opnieuw je XML sitemap indienen bij Google Search Console.
Tot slot
Het uitschakelen van noindex in WordPress is zo gepiept. Maar als je wil dat de webpagina daarna zo snel mogelijk in relevante zoekresultaten wordt weergegeven, is het raadzaam om Google te verzoeken om opnieuw te indexeren. Doe je dat niet, dan kan het soms wel maanden duren voordat die pagina alsnog geïndexeerd wordt.