Nieuwe Block Gallery plugin voor Gutenberg

block gallery plugin

De nieuwe Gutenberg editor biedt ondersteuning voor fotogalerijen met een aantal leuke features, zoals de mogelijkheid om het aantal kolommen in te stellen en thumbnails automatisch te croppen voor een uniforme uitstraling. Heb je desondanks behoefte aan meer controle over je fotogalerijen, dan moet je even de nieuwe Block Gallery plugin van ThemeBeans oprichter Rich Tabor checken. Deze gratis plugin is speciaal ontwikkeld voor Gutenberg en WordPress 5.0 en biedt een breed scala aan fotogalerij blocks met een minimalistische styling.

Over de Block Gallery plugin

Block Gallery biedt momenteel drie verschillende blocks: masonry, fullscreen stacked en een carrousel slider. Elke block heeft zijn eigen instellingen zodat je dat specifieke fotogalerij type nog verder kunt aanpassen.

De plugin maakt tevens gebruik van Gutenbergs block transform functie; gebruikers kunnen hun fotogalerijen moeiteloos omzetten van de ene naar de andere stijl, zoals in de onderstaande video wordt gedemonstreerd.

Meer flexibiliteit

“Ik was niet zo tevreden met het idee om de block editor uit te schakelen voor portfolio custom post types,” vertelt Rich Tabor, “dus wil wilde een slimme manier vinden voor mensen om verschillende soorten galerijen te gebruiken om hun kunst, illustraties en foto’s te laten zien. Zo werd Block Gallery geboren.”

Tabor zei dat hoewel het core gallery block veel robuuster is dan het galerijsysteem van de Classic Editor, hij gebruikers meer flexibiliteit wilde bieden met betrekking tot de manier waarop ze media kunnen weergeven. Zijn favoriete functie van het project is de mogelijkheid om gallery blocks in verschillende types te veranderen.

“Dat betekent dat elke afbeelding, instelling, weergave-optie en kleurselectie onmiddellijk gemigreerd wordt – als een gebruiker een geselecteerde galerij verwisseld voor een ander type,” zei Tabor. Om een voorbeeld te geven, je kunt met een enkele klik een masonry gallery veranderen in een carousel slider, zonder dat je de afbeeldingen opnieuw moet uploaden of toewijzen, of opties moet selecteren. Dat gaat allemaal automatisch.

block gallery plugin

block gallery plugin

Grote stap voorwaarts

Tabors Block Gallery plugin is een grote stap voorwaarts voor fotogalerijen op het gebied van usability. De plugin biedt een mooie implementatie van features die je je voor de komst van Gutenberg niet had kunnen voorstellen. Block Gallery heeft op het moment van schrijven ruim 500 actieve installaties. Maar nu WordPress 5.0 uit is verwachten we dat dat aantal snel zal toenemen.

 

Eén reactie op “Nieuwe Block Gallery plugin voor Gutenberg”

  1. Lia schreef:

    Hallo,
    Ik gebruik Block Gallery om een gallery aan te maken, met daarnaast Responsive Lightbox & Gallery om de foto’s groter en in een lightbox te laten zien. Nu heb ik een gallery-block, daarna een block met tekst, dan weer een gallery-block. Nu wil ik graag dat block nr. 1 aan het einde stopt met de laatste foto en niet direct door gaat naar het volgende gallery-block. Is dat mogelijk?
    groet, Lia

Geef een reactie