Nienke's website: loop ik risico om gehackt te worden?

Nienke’s website: loop ik risico om gehackt te worden?

Wie zou mijn site nu willen hacken? Wat levert het op? Ik heb geen klantgegevens opgeslagen, er valt niets te halen. En toch zou ook ik mij zorgen moeten maken.

Hoe ik dat weet? Vorige week maakte ik naar aanleiding van een constatering van WP Handleiding een persbericht.

Van alle websites met een content management systeem (CMS), is maar liefst 66% in WordPress gemaakt. In Nederland zijn ruim twee miljoen websites, dus dat komt neer op zo’n 735.900 WordPress websites. Een kwart daarvan draait niet op de laatste update, waardoor bijna 200.000 sites kans lopen op een cyberaanval.

Eigenlijk is dat toch heel gek? Want we sluiten toch ook onze schuur of auto af? Waarom laten we onze digitale werkomgeving dan wel open en bloot achter zodra we voor de telvisie kruipen?

Bot of script

“Hoe meer sites er onbeveiligd in de lucht zijn, hoe makkelijker en vooral interessanter het voor hackers wordt om in één keer een grote groep websites aan te vallen met een zogenoemde bot of script. Omdat dit risico’s met zich mee brengt voor de privacygevoelige gegevens van klanten, kan hierdoor het vertrouwen van de consument in de online wereld verminderen. Veel van de beveiligingslekken kunnen gedicht worden door simpelweg de website up-to-date te houden”, aldus Thijs Verhoeven in zijn persbericht, dat overigens werd overgenomen door De Telegraaf.

Dus buiten het feit dat ik zelf het risico loop dat mijn site op zwart gaat, een error 404 gaat geven of gewoon gewist wordt, zou ik met het niet updaten van de laatste wordpress-versie bijdragen aan het onveilig maken van de onlinewereld.

ManageWP

Ik weet dat ik wel op de laatste versie van WordPress draai, dat wordt automatisch bijgewerkt. Dus so far so good. Maar ik besluit ook even in te loggen op ManageWP en te checken of alles ook daar up to date is, of mijn backups netjes gemaakt worden, zoals ik heb ingesteld.

Ik schrik, want het is alweer DRIE maanden geleden dat ik heb ingelogd. Ook ik maak mij schuldig aan het verwaarlozen van de veiligheid van mijn site. Ik doe de veiligheidscheck en gelukkig! Behalve een niet geupdate plugin, ben ik geslaagd! Alles is save en up to date.

beveiligen website
Mijn site is veilig!

Het lijkt allemaal een ver van je bed-show, want misschien denk je dat jouw site niet interessant is voor een cyberaanval. Dit is dus niet waar. ELKE site die niet op de meest recente versie van WordPress draait, is in potentie een doelwit. Voorkom een hoop ellende en zorg dat je alles blijft updaten en regelmatig backups maakt. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.