Newspack wordt het nieuwe Automattic CMS voor nieuwsorganisaties

Newspack wordt het nieuwe Automattic CMS voor nieuwsorganisaties

Automattic, het bedrijf achter WordPress, heeft plannen aangekondigd om een nieuw, betaalbaar, open source uitgeversplatform te ontwikkelen, speciaal voor kleine en middelgrote nieuwsorganisaties. Het project, dat wordt gesteund door Google, werd eerder deze maand gelanceerd onder de naam Newspack.

Newspack

Het Newspack project legt de focus op de wat kleinere, lokale media. Die hebben de laatste jaren behoorlijk wat te verduren gehad door de uitdagingen in het hedendaagse medialandschap.

“Het breekt mijn hart hoeveel van hun beperkte middelen deze organisaties nog steeds investeren in closed-source of verouderde technologie,” schreef Automattic CEO Matt Mullenweg in een blogpost. “Open source is duidelijk de toekomst, en als we dit goed aanpakken kan Newspack de technologie worden die hen de komende decennia door zal slepen. Hopelijk kan onze 15 jaar aan groei wat geloofwaardigheid bieden betreft onze oriëntatie om dingen voor de lange termijn te bouwen.”

“Journalisten zouden verhalen moeten schrijven en nieuws uit hun gemeenschap moeten verslaan, en zich geen zorgen moeten maken over het ontwerpen van websites, het configureren van CMS’en en het bouwen van commerciële systemen,” zei Jim Albrecht, directeur van News Ecosystem Products bij Google. “Hun uitgeversplatform zou deze problemen voor hen moeten oplossen.”

Newspack zal gaan draaien op de bestaande WordPress.com dienst van Automattic, en zal worden aangevuld met gespecialiseerde tools voor uitgevers. Deze tools moeten het inbouwen van functies om geld te verdienen met nieuwswebsites vereenvoudigen. Het doel is dan ook om de technische drempel drastisch te verlagen, wat ideaal is voor nieuwswebsites die niet over de kennis of de middelen beschikken om ingewikkelde plugins te ontwikkelen of te programmeren.

Newspack wordt een zogeheten ‘opinionated CMS’: het weet wat het juiste is om te doen, zelfs als de gebruiker dat niet weet.

Ondersteuning van Google

Automattic had al een bedrag van 2,4 miljoen dollar opgehaald voor het Newspack project. Google doet daar nog eens 1,2 miljoen dollar bovenop. Naast financiële ondersteuning zal Google ook technische hulp bieden. Zo zal de zoekmachine gigant haar kennis en expertise inzetten om Automattic te helpen bij de integratie van de uitgeverstools in het CMS, alsmede met het verzamelen van feedback.

Tijdlijn

Naar verwachting zal Newspack in juli van dit jaar voor een zeer beperkt aantal uitgevers gelanceerd worden. In 2020 moet het platform breder beschikbaar worden. Gebruik van het platform zal tussen de 1.000 en 2.000 dollar per maand gaan kosten.

 

Lees ook: Verschillen WordPress.com en WordPress.org

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.