Wat voor schade kan malware veroorzaken?

Wat voor schade kan malware veroorzaken?

WordPress wordt steeds populairder. Dat heeft één nadelige bijwerking: het platform is ook aantrekkelijk voor kwaadwillige aanvallers. Een goede beveiliging is dan ook van essentieel belang voor WordPress gebruikers. In dit artikel gaan we het hebben over malware en wat voor schade dit kan veroorzaken aan je WordPress site.

Wat is malware?

Malware is een verzamelnaam voor alle ongewenste en mogelijk schadelijke software. Daaronder vallen dus ook virussen, wormen, trojans, adware en spyware. Malware wordt ontwikkeld met een bepaald doel, bijvoorbeeld het achterhalen van gevoelige (betaal)gegevens of het exploiteren van je webverkeer ten gunste van een andere partij.

Wat voor schade kan het veroorzaken?

We zouden een heel boekwerk nodig hebben om alle soorten malware te beschrijven. Daarom zullen we ons richten op vier veelvoorkomende bedreigingen voor WordPress websites.

  • Backdoors. Dit type malware geeft hackers onbeperkte toegang tot de backend van je website. Met slechts een paar regels code kunnen ze bij al je gevoelige informatie komen.
  • Kwaadwillige redirects. Dit type is gericht op de bezoekers van je website en stuurt hen door naar niet-gerelateerde URLs. In het beste geval betreffen het websites die zijn volgestouwd met verdachte advertenties, maar het kunnen ook websites zijn die virussen bevatten.
  • Drive-by downloads. Een drive-by download kan verwoestend zijn. Dit type malware gebruikt jouw website als ‘bezorger’ van geïnfecteerde bestanden – die worden door jouw bezoekers gedownload en op hun computers geïnstalleerd, zonder dat ze iets door hebben.
  • Pharma hacks. Hoewel pharma hacks geen schade aan je bezoekers toebrengen, leiden ze hen wel naar vreemde websites (doorgaans gericht op het verkopen van farmaceutica). Dit zorgt ervoor dat jij weergaves en omzet misloopt, om nog maar niet te spreken over het negatieve effect op je geloofwaardigheid en reputatie.

Kwaadwillenden hebben veel verschillende tactieken om malware te verspreiden, zoals het exploiteren van verouderde plugins, of kwetsbaarheden in oude WordPress versies. Daarom moet je altijd zorgen dat je zowel WordPress zelf als alle plugins en thema’s up to date houdt.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.