Maak je WordPress website beter vindbaar met de WordPress SEO plugin

Maak je WordPress website beter vindbaar met de WordPress SEO plugin

SEO staat voor Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachine optimalisatie. Hoe beter je de WordPress SEO instellingen invult, hoe beter en sneller je berichten en pagina’s gevonden worden door zoekmachines zoals Google, AskIt, Bing en Yahoo.

Voordat we verder gaan met de WordPress SEO instellingen dien je hier eerst een Plugin voor te downloaden en te installeren. Ga hiervoor in het navigatiemenu (linkerkant) naar ‘Plugins’ en klik vervolgens op ‘nieuwe plugin’. Vul in de zoekbalk het volgende in: WordPress SEO by Yoast en klik op Plugins zoeken. Je ziet nu het onderstaande scherm voor je. Klik op Nu installeren bij de juiste plugin en zorg ervoor dat je de plugin activeert.

WordPress SEO zoekmachine optimalisatie 1

De SEO module bevindt zich (nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd) onder de onder het invulveld voor het bericht of de pagina en ziet er als volgt uit:

WordPress SEO zoekmachine optimalisatie 2

WordPress SEO instellingen – Snippet

Het snippet voorbeeld geeft een voorbeeld weer van de gegevens die je in de drie velden daaronder invult. Het snippet is tevens een voorbeeld van hoe je bericht of pagina er in de Google zoekresultaten uit zal komen te zien.

WordPress SEO instellingen – Focus zoekterm

De focus zoekterm optie is een hulpmiddel om te zien hoe goed de SEO instellingen van het bericht of pagina zijn. Vul hier dus altijd de belangrijkste zoekterm in. Nadat je het bericht of de pagina hebt gepubliceerd, staat hier informatie over de SEO instellingen.

WordPress SEO instellingen – SEO titel

Vul bij SEO Titel de SEO titel van het bericht of de pagina in, dit hoeft dus niet hetzelfde te zijn als de daadwerkelijke titel. Zorg ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden in de titel terugkomen en gebruik niet meer dan 70 tekens.

Gebruik nooit meer dan 70 tekens voor de SEO titel

  • Zorg dat alle woorden die in de SEO titel staan terugkomen in het bericht, artikel of pagina
  • Welke zoektermen gebruikt jouw doelgroep via zoekmachines? Gebruik deze in de SEO titel
  • Zorg dat de SEO titel relevant is voor het bericht, artikel of pagina

WordPress SEO instellingen – Meta omschrijving

Bij de Meta-omschrijving vul je een omschrijving van maximaal 140 tekens in over het bericht of de pagina. Zorg er wederom voor dat de belangrijkste zoekwoorden in de omschrijving terugkomen en dat het een pakkende omschrijving is die past bij de inhoudelijk informatie van de post. Bezoekers moeten getriggerd worden om op je link te klikken via Google als ze jouw SEO titel en Meta omschrijving hebben gelezen.

Om de SEO instellingen definitief te maken dien je op de knop ‘Bijwerken’ of ‘Publiceren’ te klikken in de module Publiceren. Deze module bevindt zich standaard aan de rechter bovenkant van het scherm.

[box type=”info”] TIP: Vaak zien we nog dat titles en meta descriptions te lang zijn. De ideale lengte voor een title is maximaal 70 tekens; een meta description wordt door Google afgekapt bij 140 tekens. Zorg er dan ook voor dat dit aantal tekens niet overschreden wordt. Het staat niet alleen lelijk, maar schept soms ook onduidelijkheid. Zorg er daarnaast voor dat een meta description langer is dan 100 tekens, omdat Google de tekst anders aanvult of kiest voor een andere tekst van je pagina.[/box]

WordPress SEO instellingen – Focus zoekterm

Nadat je de SEO instellingen definitief hebt gemaakt wordt extra informatie over je ingevulde focus zoekterm zichtbaar. Dit zal er ongeveer uitzien als onderstaande afbeelding:

WordPress SEO instellingen

In de informatie onder de Focus zoekterm staat “Your focus keyword was found in:”. Vervolgens geeft de informatie aan hoe vaak de focus zoekterm werd gevonden in, achtereenvolgens, de koppen van het bericht, de titel van het bericht, de URL van het bericht, de inhoud (tekst) van het bericht en tot slot geeft de informatie aan hoe vaak de zoekterm terugkomt in de meta description. Probeer altijd te streven naar groene informatie en zorg er dus voor dat je zoekterm minimaal 1x terugkomt in bovenstaande onderdelen van je bericht of pagina. Hierdoor zal het bericht of de pagina veel sneller en beter gevonden worden door zoekmachines zoals Google.

WordPress SEO instellingen – SEO analyse

Nu is het tijd om te analyseren op andere SEO zaken die van belang zijn voor de vindbaarheid. ­Je komt bij de Pagina Analyse door in de WordPress SEO door Yoast module op de tweede tab ‘Pagina Analyse’ te klikkenWaarschijnlijk staan er een aantal opties in het rood, kijk goed naar deze opties en zorg ervoor dat ze allemaal groen of geel zijn om het bericht of de pagina zo goed mogelijk te optimaliseren.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.