Tekstselectie en kopiëren/plakken in WordPress voorkomen

Tekstselectie en kopiëren/plakken in WordPress voorkomen

Recentelijk kreeg ik de vraag van een van mijn opdrachtgevers of het mogelijk was om te voorkomen dat haar concurrenten de teksten van haar WordPress blogberichten konden kopiëren. Ja, dat is mogelijk – of tenminste, je kunt het de copycats lastiger maken. Of het ook verstandig is om te doen, is een tweede.

Kun je kopiëren/plakken in WordPress voorkomen?

Het komt geregeld voor dat bloggers ontdekken dat hun content gestolen wordt en zonder toestemming op andere websites wordt gebruikt. Dit kan doordat men handmatig delen van het bericht (of gewoon het volledige bericht) selecteert en kopieert, maar het kan ook middels geautomatiseerde content scraping. Door tekstselectie en kopiëren/plakken in WordPress te voorkomen, maak je het lastiger voor copycats om dit te doen. Je kunt het echter nooit helemaal voorkomen. Copycats die enigszins technisch onderlegd zijn, kunnen namelijk nog steeds de broncode van de pagina gebruiken of de Inspect tool gebruiken om je teksten te kopiëren. Het houdt ook geen auto-blogging tools tegen die de content middels RSS stelen. Mocht je het de copycats desondanks wel lastiger willen maken, dan kun je een van de onderstaande methodes toepassen.

Methode #1: Tekstselectie in WordPress voorkomen met CSS

Log in op je WordPress website en ga op het dashboard naar Weergave > Customizer. Zodra de thema customizer geopend is, klik je in de linker kolom op het ‘Extra CSS’ tabblad. In de box zet je de onderstaande CSS code:

* {
  -webkit-touch-callout: none; /* iOS Safari */
  -webkit-user-select: none; /* Safari */
  -khtml-user-select: none; /* Konqueror HTML */
  -moz-user-select: none; /* Old versions of Firefox */
  -ms-user-select: none; /* Internet Explorer/Edge */
   user-select: none; /* Non-prefixed version, currently supported by Chrome, Opera and Firefox */
}

Vergeet niet om op de ‘Publiceren’ knop te klikken om de wijzigingen op te slaan. Probeer nu eens om wat van je eigen tekst te kopiëren; als het goed is kun je niet eens tekst selecteren.

Methode #2: Tekstselectie in WordPress voorkomen met een plugin

Je kunt ook een plugin gebruiken die tekstselectie en rechter muisklikken ‘uitschakelt’. Het voordeel van deze methode is dat je ook meteen kunt voorkomen dat je afbeeldingen door anderen worden opgeslagen en hergebruikt. Een van de plugins die dit voor je regelt is WP Content Copy Protection. Je hoeft deze plugin alleen maar te installeren en te activeren; hij werkt meteen, zonder dat je iets hoeft te configureren. Bezoekers kunnen geen tekst meer kopiëren en plakken, of je content opslaan of afdrukken. Het is ook mogelijk om een custom bericht weer te geven dat verschijnt wanneer iemand probeert om je content te printen. 

Wel of niet kopiëren/plakken in WordPress voorkomen?

Hoewel de twee hierboven genoemde technieken het zeker lastiger maken om content van je WordPress site te stellen, kunnen ze het dus niet geheel voorkomen. Bovendien moet je beseffen dat niet iedereen die jouw tekst kopieert een copycat is. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat iemand de titel van je bericht wil kopiëren om op social media te delen. Ik zou dus persoonlijk niet aanraden om tekstselectie te voorkomen. Als je erachter komt dat je content zonder jouw toestemming op een andere site wordt gepubliceerd, kun je beter contact opnemen met de betreffende website eigenaar of uitzoeken wie de webhost is en deze van de diefstal op de hoogte stellen. 

Lees ook alles over content locking in WordPress!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.