JavaScript naar de footer verplaatsen met een plugin

JavaScript naar de footer verplaatsen met een plugin

Wie zich een beetje in snelheidsoptimalisatie heeft verdiept, weet dat vaak wordt aangeraden om JavaScript naar de footer van je website te verplaatsen. Dit kun je natuurlijk handmatig doen, maar als je niet zo bekend bent met scripten en programmeren voel je je hier wellicht niet zo comfortabel bij. Gelukkig hoef je geen WordPress whizzkid te zijn – er zijn er ook andere manieren om het voor elkaar te krijgen! In dit artikel beschrijven we 3 simpele (en gratis!) plugins die scripts naar de footer verplaatsen. Tot slot bieden we nog een alternatieve methode om dit voor elkaar te krijgen.

Waarom JavaScript naar de footer verplaatsen?

JavaScript is een zogeheten client side scripttaal. Het wordt uitgevoerd door de webbrowser van de gebruiker, in plaats van door je webserver. Wanneer JavaScript in de header van een HTML pagina staat, kan het zijn dat de browser die scriptjes gaat uitvoeren voordat de rest van de pagina is geladen. Dit zorgt ervoor dat je site trager laadt. Wanneer JavaScript naar de footer wordt verplaatst, zal de browser de pagina sneller laden, en daarna pas de scripts uitvoeren. Omdat alle server side renders al voltooid zijn, zullen de JavaScripts gewoon op de achtergrond laden. Dit verbetert niet alleen de gebruikerservaring, maar ook je ranking in Google.

JavaScript naar de footer verplaatsen met een plugin

#1. Scripts to Footer

De naam van deze plugin zegt genoeg. Scripts to Footer verplaatst je scripts naar de footer van je HTML pagina, mits ze correct zijn gecodeerd. Je hebt de mogelijkheid om pagina’s waarbij je niet wil dat de scripts verplaatst worden uit te zonderen.

Download

#2. WP Scripts & Styles Optimizer

Met deze plugin kun je niet alleen scripts naar de footer van je HTML verplaatsen, je kunt ook hun output controleren. Wil je specifieke scripts deactiveren? Geen probleem. WP Scripts & Styles Optimizer regelt het voor je.

Download

#3. Autoptimize

Met Autoptimize kun je eenvoudig scripts naar de footer verplaatsen. De plugin kan tevens je HTML code minifyen en scripts cachen en stylen.

Download

Alternatieve methode

Er is nog een andere manier om scripts naar de footer van je site te verplaatsen, namelijk door een stukje code in functions.php te zetten. Hier lees je hoe je dat doet!

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.