Hoe bouw je een mobielvriendelijke website?

Hoe bouw je een mobielvriendelijke website?

Het is voor websites en web applicaties tegenwoordig een belangrijke vereiste om zich te kunnen aanpassen aan het formaat van onze verschillende apparaten.

Niet al te lang geleden hadden online entrepreneurs en web developers er nog een behoorlijke kluif aan om enorme websites in de minuscule schermpjes van mobiele apparaten te proppen. Dat probleem leek opgelost toen het idee ontstond om afzonderlijke mobielvriendelijke versies van de desktop sites te bouwen. Maar zoekmachines wisten niet wat ze aan moesten met duplicate content, en daarbij was het voor webmasters veel extra werk om twee afzonderlijke sites te bouwen en te beheren. Daarbij waren de mobiele versies niet zo effectief als de desktop versies. De echte oplossing kwam in de vorm van responsive web design (RDW).

Mobielvriendelijke-website-met-wordpress

De reden om een responsive website te maken is duidelijk; steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om websites te bezoeken, en als je site er niet goed uitziet of niet goed presteert op kleinere schermen, dan loop je een hoop inkomsten mis. Sterker nog, men verwacht dat dit jaar het desktop gebruik overtroffen zal worden door het mobiele gebruik. Responsive web design is dus geen luxe, maar pure noodzaak. Niemand zal blijven hangen als je site een slechte gebruikerservaring heeft, zeker niet wanneer je concurrentie wél een site heeft die het goed doet op mobiele apparaten.

Nu zal je je wellicht afvragen: hoe maak je dan een mobielvriendelijke website met WordPress?

Er zijn twee methodes om dat te doen:

  • Een responsive WordPress thema bouwen of kopen
  • Een mobiele plugin gebruiken

Hieronder zullen we beide methodes toelichten en een aantal voorbeelden geven van zowel responsive WordPress thema’s als mobiele WordPress plugins.

Een responsive WordPress thema bouwen of kopen

Dit is de makkelijkste en meest elegante manier om een mobielvriendelijke WordPress website te creëren. Er zijn tegenwoordig talloze geweldige responsive thema’s verkrijgbaar; hoewel er een aantal WordPress ontwikkelaars zijn die nog steeds fixed-width WordPress thema’s uitbrengen, is het merendeel van de thema’s die na 2010 zijn uitgebracht gedeeltelijk of geheel responsive. Het spreekt voor zich dat een 100% responsive WordPress thema de voorkeur verdiend.

Een professioneel ontworpen premium responsive WordPress thema hoeft niet meer dan een paar tientjes te kosten. Hieronder hebben we een aantal budgetvriendelijke opties voor je op een rijtje gezet:

Divi

Divi is een 100% responsive multipurpose WordPress thema, en één van de populaire thema’s van Elegant Themes. Je kunt een onbeperkt aantal designs creëren zonder ook maar één regel code te hoeven typen. Het thema kost 69 dollar, of 89 dollar als je ook de Photoshop bestanden en premium plugins erbij wil hebben.

Meer over Divi

Ultra

Ultra is een flexibel en responsive WordPress thema van Themify. Het heeft een geweldige layout, die je middels de geïntegreerde drag & drop builder heel makkelijk naar je eigen wens kunt aanpassen zonder dat je in de code hoeft te rommelen.

Meer over Ultra

Vertoh

Vertoh is een elegant responsive WordPress thema van SHOWthemes dat speciaal ontworpen is voor evenementen. Je hebt beschikking over allerlei handige event features, zoals WooCommerce ondersteuning, een countdown widget, social media integratie, een planning en nog veel meer. Kosten: vanaf 79 dollar.

Meer over Vertoh

Een mobielvriendelijke WordPress website maken met mobiele plugins

Als het WordPress thema van je keuze niet responsive is, of je om de één of andere reden je huidige fixed-width thema niet kunt loslaten, dan kun je gebruik maken van WordPress plugins om een mobielvriendelijke versie van je site te creëren.

Dat is doorgaans heel simpel; je download en installeert de plugin, configureert een paar instellingen en je bent klaar. De meeste van deze mobiele plugins hebben een trigger functie, die de plugin de opdracht geeft om bij mobiele gebruikers een mobiel thema weer te geven.

Een aantal voorbeelden van mobile-ready WordPress plugins:

WPtouch Mobile Free WordPress Plugin

WP Touch plugin voor wordpress mobielvreindelijke website

Met meer dan 400.000 actieve installaties is dit waarschijnlijk de populairste mobiele plugin voor WordPress. Met slechts een paar muisklikken kun je WPtouch gebruiken om een simpel en elegant mobiel thema voor je mobiele gebruikers te activeren.

WPtouch heeft een intuïtief admin panel waarmee je zelf kunt aanpassen hoe je site er op mobiele apparaten uit komt te zien, zonder ook maar één regel code te hoeven typen. Er is ook een premium versie met verbeterde thema’s en features verkrijgbaar.

Meer over WPtouch

WP Mobile Detector Free WordPress Plugin

WP Mobile Detector plugin voor wordpress mobielvreindelijke website

Als je je WordPress op een zo simpel mogelijke manier wil ‘mobiliseren,’ dan is de WP Mobile Detector ideaal. Deze plugin laadt automatisch een compatible mobiel thema als hij detecteert dat een bezoeker je site via een smartphone bezoekt.

Tot de features behoren o.a. detectie van meer dan 5000 mobiele apparaten, image resizing, mobiele stats en automatisch geformatteerde content. Je hebt de keuze uit zeven mobiele thema’s, maar het is ook mogelijk om met de interactieve mobiele thema editor je eigen thema te bouwen. Daarbij is de plugin erg gebruiksvriendelijk.

Meer over WP Mobile Detector

WordPress Mobile Pack Free WordPress Plugin

WordPress Mobile Pack plugin voor wordpress mobielvreindelijke website

Deze plugin gaat nog een stapje verder en geeft je de mogelijkheid om je hele site in een cross-platform mobiele applicatie te zetten. De plugin wordt ondersteund op Windows 8 smartphones, Android smartphones en Firefox OS. Daarbij is hij compatible met alle grote browsers en heb je de beschikking over vele handige features, zoals de mogelijkheid om het mobiele gebruik van je site te volgen via Google Analytics.

Meer over WordPress Mobile Pack

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.