Gutenberg 8.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.3 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.3 is nu beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin bevat meer dan 20 bug fixes en een aantal interessante vernieuwingen, waaronder nieuwe blok categorieën, experimentele padding-controle en de mogelijkheid om link-kleuren in te stellen.

Nieuwe blok categorieën

Het Gutenberg team heeft de blok categorieën nieuwe namen gegeven en gereorganiseerd. De nieuwe lijst is een stuk logischer:

  • Text
  • Media
  • Design
  • Widgets
  • Embeds

Experimentele padding-controle

Thema ontwikkelaars kunnen nu ondersteuning toevoegen voor een experimentele padding controle. Dit werkt via add_theme_support( ‘experimental-custom-spacing’ ). In dat geval zal er een nieuw ‘Spacing’ tabblad verschijnen onder de blok-opties van het Omslagafbeelding blok. Daar kun je de padding voor alle vier de zijdes van een blok instellen. Je kunt de padding ook unlinken en de waarden van de bovenkant, onderkant, linkerkant en rechterkant individueel instellen. Het ligt voor de hand dat het Gutenberg team deze feature uiteindelijk zal uitbreiden met een margin-controle. Voor degenen die hiermee willen experimenteren: het lukraak veranderen van padding-waarden kan je layout breken, zeker als je gebruik maakt van pixel-waarden. Om zeker te weten dat je geen layout-problemen krijgt met mobiele schermformaten, is het beter om percentages te gebruiken in plaats van pixels.

Link-kleuren

Thema ontwikkelaars zitten al een tijdje met de vraag wat ze met link-kleuren moeten doen wanneer een gebruiker de achtergrondkleur van een blok verandert. Je had altijd al de mogelijkheid om in dat scenario de tekstkleur aan te passen, maar link-kleuren aanpassen was niet mogelijk. Daardoor kreeg je soms heel lelijke of gewoon niet goed zichtbare links.

Gutenberg 8.3 lost dit probleem op door de introductie van door gebruikers geregelde link-kleuren. Thema auteurs kunnen ondersteuning voor deze feature toevoegen via add_theme_support( ‘experimental-link-color’ ). Er zal dan een nieuwe kleuren selector worden toegevoegd voor de Paragraaf, Titel, Groep, Kolommen en Media & Tekst blokken.

Meer weten over Gutenberg 8.3?

Om de experimentele features in Gutenberg 8.3 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast moet de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments ingeschakeld zijn. Raadpleeg de releasepost van versie 8.3 op make.wordpress.org voor meer informatie over alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.