Gutenberg 8.2 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.2 is nu beschikbaar

Vorige week werd Gutenberg 8.2 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin richt zich op een verbeterde editing flow en meer controle over het Omslagafbeelding blok. Daarnaast zijn er categorieën voor blok patronen toegevoegd.

Verbeterde editing flow

Gutenberg 8.2 maakt het mogelijk om een volledig blok te kopiëren met de ctrl + c (Windows) of cmd + c (Mac) toetsenbord shortcut. De snackbar popup zal onderaan het scherm verschijnen om te laten zien welk blok er gekopieerd is. Indien er geen specifieke tekst geselecteerd is, kun je met ctrl + x of cmd + x een blok knippen.

Als je bezig bent met het bewerken van een onderschrift, kun je met de Enter toets een nieuwe paragraaf aanmaken. Dit is erg handig als je na het invoegen van een afbeelding en onderschrift direct wilt verdergaan met schrijven.

De meest gebruikte blokken in de inserter zijn nu beperkt tot zes items, wat het een stuk overzichtelijker maakt.

Content positionering voor het Omslagafbeelding blok

Je hebt nu meer controle voor het positioneren van de content in een Omslagafbeelding blok. De ‘matrix’ knop in de gereedschapsbalk biedt keuze uit negen verschillende posities. Zodra je een positie hebt geselecteerd, wordt de contant in het Omslagafbeelding blok naar die locatie verplaatst. Als het Omslagafbeelding blok volledig ‘gevuld’ is zie je waarschijnlijk weinig verschil omdat de content dan al alle beschikbare ruimte in beslag neemt. Maar bij Omslagafbeelding blokken met minder content wordt uitlijnen een stuk eenvoudiger.

Categorieën voor blok patronen

Gutenberg 8.2 voegt categorieën voor blok patronen toe. Op dit moment toont de standaard interface zeven categorieën:

  • Text
  • Hero
  • Columns
  • Buttons
  • Gallery
  • Features
  • Testimonials

Er is ook een “Uncategorized” sectie onderaan de inserter, waar alle niet-gecategoriseerde blok patronen te vinden zijn. Blok patronen kunnen aan één of meerdere categorieën worden toegewezen. Daarom kan het zijn dat sommige blok patronen vaker in het overzicht voorkomen.

Meer weten over Gutenberg 8.2?

Om de experimentele features in Gutenberg 8.2 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast moet de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments ingeschakeld zijn. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 8.2 kun je de release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

Lees ook onze Gutenberg handleiding voor WordPress!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.