Gutenberg 8.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.1 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.1 is vorige week uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin biedt een aantal noemenswaardige verbeteringen. Hierbij kun je denken aan een nieuwe feature om blokken te kopiëren, een nieuw blok-patroon voor referenties en een zoekfunctie voor blok-patronen.

Gemakkelijk blokken kopiëren

Gutenberg 8.1 voegt een kopieer-knop aan de gereedschapsbalk van de editor toe, te vinden in het dropdown menu onder ‘More rich text controls’. Om van deze nieuwe feature gebruik te maken, selecteer je het blok dat je wilt kopiëren, waarna je op de kopieer-knop klikt. Daarna kun je het gekopieerde blok op elke gewenste plek in de editor plakken. Het is overigens ook mogelijk om meerdere blokken te selecteren, te kopiëren en te plakken.

blokken kopieren

Blok-patroon voor referenties

Gutenberg 8.1 voegt het achtste blok-patroon aan de bibliotheek toe: het Testimonials pattern, oftewel het referentie blok-patroon. Waar de andere blok-patronen die tot dusver aan de Gutenberg plugin zijn toegevoegd nog relatief simpel zijn, is deze is complexer. Het blok-patroon is een mix van groepen, kolommen, afbeeldingen en paragrafen. Op sommige punten zijn er tot zes niveaus aan blokken.

blok-patroon referenties

Zoekfunctie voor blok-patronen

Er mogen nu nog maar acht blok-patronen in de plugin beschikbaar zijn, dat aantal gaat natuurlijk snel groeien. En dan moet het wel makkelijk zijn om de blok-patronen te vinden die je nodig hebt. Er was al een zoekfunctie voor blokken; daar is nu ook een zoekfunctie voor blok-patronen toegevoegd. De zoekbalk wisselt automatisch van ‘Zoeken naar blokken’ naar ‘Zoeken naar blok-patronen’ zodra je op het blok-patronen tabblad klikt.

zoekfunctie

Meer weten over Gutenberg 8.1?

Om de experimentele features in Gutenberg 8.1 te testen, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast moet de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments ingeschakeld zijn. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 8.1 kun je de release post op make.wordpress.org raadplegen.

Lees ook onze Gutenberg handleiding voor WordPress!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.