Gutenberg 8.0 is nu beschikbaar

Gutenberg 8.0 is nu beschikbaar

Nadat twee weken geleden Gutenberg 7.9 werd uitgerold, is Gutenberg 8.0 alweer beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin bevat een aantal mooie vernieuwingen voor gebruikers, waaronder een samengevoegde blok en patroon inserter, nieuwe inline opmaakmogelijkheden en een verbeterde code editor. Ook zijn er een flink aantal bug fixes doorgevoerd.

Samengevoegde blok en patroon inserter

Het Gutenberg team heeft patronen toegevoegd aan de bestaande inserter. Blokken en patronen hebben nu dus elk een individueel tabbad binnen een verenigde interface. Omdat patronen nog een relatief nieuwe feature vormen, is de gebruikerservaring nog niet optimaal. Maar het begint al aardig vorm te krijgen.

gutenberg 8.0

Subscript en Superscript opmaak

Er zijn twee nieuwe inline opmaakmogelijkheden aan de gereedschapsbalk in de blok editor toegevoegd: subscript en superscript. Deze opties maken het mogelijk om tekst zoals X2 en X2 toe te voegen. Ze werken hetzelfde als de opties voor onder andere vetgedrukte en schuingedrukte tekst.De twee opties vertegenwoordigen hun respectievelijke inline HTML tags, te weten <sub> voor subscript en <sup> voor superscript. Nu deze elementen zijn toegevoegd dekt de gereedschapsbalk de meest gebruikte inline HTML tags.

gutenberg 8.0

Verbeterde code editor

De code editor heeft een welverdiende make-over gekregen in Gutenberg 8.0. Alles staat nu in een monospace lettertype, en het veld beslaat nu de volledige breedte van de editor. De volgende stap zou syntax highlighting zijn.

gutenberg 8.0

Meer weten over Gutenberg 8.0?

Om de nieuwe site editing features in de Gutenberg 8.0 te testen moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd hebben. Daarnaast moet de optie ‘Full Site Editing’ bij Gutenberg > Experiments ingeschakeld zijn. Op dit moment is het nog lastig te visualiseren hoe full-site editing in Gutenberg er uiteindelijk uit zal zien. Alles is nog experimenteel, en alleen de meest basic taken zijn gedekt. Maar elke Gutenberg plugin update brengt ons een stapje dichterbij.

Voor meer informatie over alle vernieuwingen en bug fixes in Gutenberg 8.0 kun je de release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.