Gutenberg 5.8 introduceert nieuw widgets venster

Gutenberg 5.8 introduceert nieuw widgets venster

Gutenberg 5.8 werd vorige week uitgerold. Deze update bevat twee nieuwe features, een voorproefje van een nieuw widgets venster en meer dan 30 verbeteringen en bug fixes.

Tekstkleuren & galerij afbeeldingen

Gebruikers hebben de nu mogelijkheid om de tekstkleur in het Heading block te veranderen. De kleuropties die beschikbaar waren in de Paragraph en Button blocks, zijn nu ook in het Heading block beschikbaar.

Een recente update van de EditorsKit plugin (versie 1.5) voegde deze feature toe. De auteur van de plugin had zo’n 20 discussies getracked waarin gebruikers vroegen om tekstarcering en vergelijkbare features.

“We hebben dit echt nodig voor alle block controls (lijsten, paragrafen, etc),” reageerde Ben Gillbanks op GitHub. “Alles dat gebruikt kan worden in een Group block met een gekleurde achtergrond kan leesbaarheidsproblemen geven, dus de tekstkleur moet veranderd kunnen worden.” Volgens Gutenberg ontwerper Mark Uraine is het toevoegen van tekstkleur opties aan alle Text blocks iets dat in de volgende update zal worden aangepakt.

Gutenberg 5.8 voegt tevens ondersteuning toe voor het herschikken van galerij afbeeldingen. Dit kan nu met simpele pijltjes, waarmee je selecties naar voren of naar achteren kunt zetten. Het is geen ideale interactie, maar volgens Gutenberg fase 2 leider Riad Benguella is het team nog bezig met drag & drop ondersteuning.

In deze video zie je een demonstratie van de bovengenoemde features.

Nieuw widgets venster

De update introduceert een eerste versie van het nieuwe widgets venster. Dit kun je bekijken in de admin onder het Gutenberg > Widgets (beta) menu. Het is vooralsnog slechts een proof of concept, maar het laat al aardig zien hoe het widget beheerscherm er straks uit zal komen te zien. Volgens Benguella kunnen gebruikers widget areas nu bewerken/updaten met elk beschikbaar block. De proof of concept implementatie in de plugin stelt het team in staat om de gebruikersinterface verder te finetunen en de bugs eruit te halen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.