Gutenberg 3.1 introduceert tips interface om nieuwe gebruikers te begeleiden

Gutenberg 3.1 introduceert tips interface om nieuwe gebruikers te begeleiden

De nieuwe Gutenberg versie, Gutenberg 3.1, heeft een tips interface toegevoegd die nieuwe gebruikers op weg helpt bij het ontdekken van de blocks en instellingen van de nieuwe WordPress editor. De tips verschijnen wanneer een nieuwe gebruiker Gutenberg opent.

Gutenberg 3.1

Hoewel de tips misschien een beetje rommelig en overbodig lijken voor gebruikers die al bekend zijn met Gutenberg, zijn ze een noodzakelijk kwaad om de nieuwe gebruikersinterface aan nieuwe gebruikers te introduceren. Gutenberg is nog niet intuïtief genoeg om op zichzelf te staan zonder aanvullende uitleg in de interface.

Gutenberg usability tests

10up heeft recentelijk Gutenberg usability tests uitgevoerd die een aantal schrikbarende resultaten opleverden met betrekking tot hoe nieuwe gebruikers met de editor omgaan. De tests werden uitgevoerd op eerdere versies van de Gutenberg plugin (2.9.2) met gebruikers die regelmatig van de klassieke WordPress editor gebruikmaken. 10up vroeg de proefpersonen, die geen Gutenberg training hadden gehad, om een nieuwsachtige blogpost te maken. Een van de meest verrassende uitkomsten van de tests was dat de deelnemers veel moeite leken te hebben met de simpele taak van het toevoegen van een afbeelding aan hun blogpost.

“Hoewel de interface clean is, werd duidelijk dat er een gebrek is aan gerichte aandacht of hierarchie op de pagina,” zei 10up Experience Designer Sarah James. Heatmap tracking van de backend liet zien dat er 734 nieuwe kliks in de nieuwe interface waren gedaan, waarvan slechts 40 van die kliks op daadwerkelijk klikbare elementen waren. “Dit suggereert dat gebruikers moeite hebben om basic interactieve elementen zoals afbeelding blocks te vinden.”

De deelnemers bleken het ook lastig te vinden om aanvullende block types te vinden en in te voegen; meerdere testers zagen het “+” symbool (dat de interface voor het toevoegen van een nieuw block triggert) over het hoofd.

Verbeteringen

Gutenberg 3.0 en Gutenberg 3.1 hebben al verbeteringen doorgevoerd op het gebied van de hierboven genoemde pijnpuntjes, met wijzigingen die veelvoorkomende taken highlighten. De 3.0 versie kwam met een nieuw ontwerp voor de inserter, die het makkelijker maakte om blocks te vinden. Versie 3.1 heeft een nieuw ontwerp voor de ‘sibling inserter’, oftewel het “+” symbool dat gebruikers de mogelijkheid biedt om blocks tussen andere blocks in te voegen. Daarbij lost Gutenberg 3.1 een aantal problemen op met betrekking tot het opslaan van blogposts en het bekijken van voorvertoningen. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld wijzigingen aan een gepubliceerde blogpost bekijken zonder de blogpost te updaten.

Voor een volledige lijst van de aanpassingen in Gutenberg 3.1 kun je hier kijken.

 

Lees ook: Matt Mullenweg presenteert Gutenberg Roadmap

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.