Gutenberg 13.8 introduceert fluid typography

Gutenberg 13.8 introduceert fluid typography

Gutenberg 13.8 werd afgelopen week uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert een aantal interessante nieuwe features en verbeteringen, waarvan we de belangrijkste hieronder zullen toelichten.

Fluid typography ondersteuning

Gutenberg 13.8 biedt ondersteuning voor fluid typography. Dat wil zeggen dat het schalen tussen kleine en grotere viewports soepeler verloopt; de manier waarop lettertypes zich aanpassen aan verschillende groottes gaat nu veel vloeiender. In de onderstaande video krijg je een goed beeld van hoe dit werkt:

Video via WordPress.org

WordPress thema ontwikkelaars hadden reeds de mogelijkheid om hun eigen fluid lettertypegroottes in te voeren in theme.json. Dit kan door typography.fluid als ‘true’ in te stellen en vervolgens minimale en maximale waarden in te voeren. Hier gaat ook niets aan veranderen. Maar deze nieuwe feature maakt vloeiend schalen van lettertypes ook mogelijk voor gebruikers die zich niet druk willen maken over implementatiedetails. Fluid typography wordt nog als een experimentele feature beschouwd en verwelkomt feedback van thema ontwikkelaars. Het Gutenberg team is van plan om fluidity in de toekomst ook toe te passen op andere elementen, zoals spatiering.

Verbeterd Citaat blok

Deze update van de Gutenberg plugin introduceert tevens een vernieuwd Citaat blok, dat het mogelijk maakt om andere blokken binnen een citaat te nesten. Zo kun je nu bijvoorbeeld een Lijst blok of een Koptekst blok binnen een Citaat blok plaatsen.

Afbeelding via WPTavern.com

Meer border opties voor Afbeelding blok

Het Afbeelding blok biedt nu alle mogelijke opties met betrekking tot het vormgeven van borders. Zo kun je nu de kleur, stijl en breedte van de borders instellen.

Afbeelding via WordPress.org

Meer weten over Gutenberg 13.8?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 13.8 kun je de officiële release post van George Mamadashvili op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.