Gutenberg 12.9 laat je blokken op slot zetten en thema’s exporteren

Gutenberg 12.9 laat je blokken op slot zetten en thema’s exporteren

Gutenberg 12.9 is sinds afgelopen week beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert een flink aantal verbeteringen en nieuwe features, waarvan we de belangrijkste twee hieronder zullen toelichten.

Blokken op slot zetten

Gutenberg 12.9 introduceert een nieuwe interface voor het op slot zetten van blokken. Via het “meer opties” dropdown menu in de gereedschapsbalk kun je het slotje selecteren, waarna er een venster wordt geopend. Je hebt twee opties:  

  • Disable movement / Verplaatsen uitschakelen: Zorgt dat het blok zelf niet meer verplaatst kan worden. Je kunt echter wel andere blokken erom heen verplaatsen.
  • Prevent removal / Verwijderen voorkomen: Voorkomt dat het blok verwijdert wordt.

Het komt erop neer dat wanneer een blok ‘op slot’ staat, gebruikers het of niet kunnen verplaatsen, of niet kunnen verwijderen, of allebei. Dit is met name erg handig bij onder andere Post Content blokken met veel content. Dat gezegd heb je als gebruiker wel de sleutel van het slot in handen; het betreft geen geforceerde of permanente lock.

Thema’s exporteren

Als je al een beetje bekend bent met Full-Site Editing, dan weet je dat het inmiddels mogelijk is om vanuit de Site Editor complete WordPress thema’s te bouwen. Op dit moment moet je nog wel een bestaand thema als basis gebruiken, maar elke release van de Gutenberg plugin introduceert verbeteringen die dat proces versoepelen. Zo maakt Gutenberg 12.9 het mogelijk om een kopie van je actieve thema vanuit de editor te exporteren. Het ZIP-bestand van deze export is een volledig werkend WordPress thema, inclusief alle bestanden van het origineel én alle aanpassingen die jij hebt gedaan. Super handig, want je kunt nu dus een door jou aangepast thema downloaden en uploaden naar een andere WordPress installatie. Wat er nog wel mist in deze feature is de mogelijkheid om een child thema met alleen jouw aanpassingen te exporteren, maar dat zal ongetwijfeld nog komen.

Meer weten over Gutenberg 12.9?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.9 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.