Gutenberg compatibiliteit voor gratis thema’s op WordPress.org

Gutenberg compatibiliteit voor gratis thema’s op WordPress.org

Maak je gebruik van een van Automattics gratis thema’s op WordPress.org? Het Theme Team van Automattic heeft afgelopen week een update geplaatst met betrekking tot de Gutenberg compatibiliteit van deze thema’s.

Gratis thema’s op WordPress.org

Automattic heeft momenteel 109 thema’s op WordPress.org staan, die samen meet dan 17 miljoen keer zijn gedownload. Het grootste deel van de populairste thema’s vallen in de categorie van zakelijke thema’s. Hierbij kun je denken aan Dara (10K actieve installaties), Argent (10K), Edin (6K), en Karuna (5K). Een aantal van deze thema’s is al Gutenberg-ready, met de code beschikbaar op GitHub. Er wordt hard gewerkt om ook de andere gratis thema’s op WordPress.org Gutenberg-ready te maken.

Storefront

Storefront is met ruim 200.000 actieve installaties verreweg het meest populaire gratis thema van Automattic op WordPress.org. Momenteel is het Theme Team druk bezig om Storefront klaar te maken voor het ondersteunen van de nieuwe Gutenberg functionaliteiten. De voortgang kun je op GitHub bekijken. Gebruikers kunnen Beta versies van het Storefront thema draaien door de Storefront Beta Tester plugin te installeren.

Nog niet klaar voor Gutenberg?

Zodra WordPress 5.0 officieel wordt uitgerold (wat naar verwachting op 27 november zal gebeuren), wordt Gutenberg de standaard editor. Mocht je er om wat voor reden dan ook nog niet klaar voor zijn om over te stappen naar Gutenberg, dan kun je gelukkig nog de Classic Editor plugin downloaden. Zodra je deze activeert, wordt Gutenberg automatisch uitgeschakeld en vervangen door de vertrouwde WordPress editor. Eerder deze maand werd al bekend gemaakt dat WordPress de Classic Editor plugin in ieder geval tot en met 31 december 2021 zal blijven ondersteunen. In 2021 zal het onderhoud van de plugin opnieuw geëvalueerd worden. Op basis van die evaluatie zal de datum mogelijk zelfs nog verlengd worden. Als je echt niet over wilt op Gutenberg hoef je je voorlopig dus nog geen zorgen te maken!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.