Google Search krijgt nieuwe ranking factor

Google Search krijgt nieuwe ranking factor

Belangrijk nieuws op SEO-gebied: Google bereid zich voor om in 2021 een nieuwe ranking factor mee te nemen voor het beoordelen van websites. Het algoritme van de zoekmachine krijgt een grote update, waarbij de huidige en reeds aangekondigde ranking factors zullen aangevuld met page experience.

Page experience als nieuwe ranking factor

Bij het evalueren van de page experience (oftewel gebruikerservaring op een pagina) zal Google verschillende elementen bekijken. Hierbij kun je denken aan de laadtijd en de responsiveness van een pagina. Ook zal de stabiliteit van de content terwijl de pagina laadt worden beoordeeld. Dat klinkt misschien een beetje abstract, maar je hebt vast weleens een website bezocht waarbij de layout van de pagina onverwachts ‘versprong’ tijdens het laden. Dit soort dingen kunnen een negatieve impact hebben op de page experience.

page experience

Voorbereiden op de update

Google is van plan om de wijzigingen in het algoritme ergens in 2021 door te voeren. De zoekmachine gigant zal in elk geval zes maanden van tevoren de definitieve datum van de update bekend maken. Op die manier krijgen website eigenaren voldoende tijd om hun page experience scores te verbeteren. Om hen daarbij te helpen heeft Google ook alvast de Lighthouse en PageSpeed Insights tools geüpdatet. Hier vindt je informatie en tips met betrekking tot Site-vitaliteit. Verder heeft Google Search Console een uitgebreid rapport gepubliceerd. Web developers die behoefte hebben aan meer informatie kunnen terecht op Chrome DevToolsweb.dev’s measure tool en de Web Vitals Chrome extension.

Er zijn ook een aantal WordPress plugins die je kunnen helpen bij het verbeteren van je page experience, zoals bijvoorbeeld Site Kit by Google en Google Pagespeed Insights.

Tot slot

Hoewel de introductie van page experience als nieuw ranking signal best een grote verandering is, zullen veel WordPress gebruikers hier redelijk goed op scoren. Zaken als mobielvriendelijkheid, https, korte laadtijden en andere signalen zijn namelijk al langere tijd onderdeel van de best practices voor WordPress websites.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.