Google Forms toevoegen aan je WordPress site

Google Forms toevoegen aan je WordPress site

Als je nog niet bekend bent met Google Forms, dan is nu een goed moment om kennis te maken met deze gratis en toch zeer nuttige dienst. Google Forms biedt je een snelle, gemakkelijke manier om informatie van je gebruikers via online formulieren te vergaren. In dit artikel leggen we uit hoe je Google Forms aan je WordPress site kunt toevoegen.

Wat is Google Forms?

Google Forms is slechts één van de vele gratis online apps en diensten van Google. Iedereen met een Google account kan responsive formulieren creëren, welke je kunt gebruiken om contactinformatie te vergaren, vragen te stellen, bestellingen te accepteren, en nog veel meer.

De inzendingen die je binnen krijgt via je Google Forms zijn heel toegankelijk en worden allemaal opgeslagen in de cloud op je Google Drive account. Natuurlijk kun je ze ook downloaden als je dat wil. Je kunt de inzendingen tevens bekijken in een Google Sheet document voor analyse, mocht je daar behoefte aan hebben.

Als het op het creëren van formulieren aankomt, dan zijn er vele templates om uit te kiezen. Deze kunnen allemaal bewerkt worden via de gebruiksvriendelijke Google Forms interface.

Een Google Form aanmaken via de Google Forms app

Het eerste dat je nodig hebt is een Google account. Als je die al hebt, kun je direct inloggen op Google Forms, of via je Google Drive dashboard naar de app gaan.
In de Google Forms app zie je of een blanco formulier waar je meteen mee aan de slag kunt, of een selectie van Google Forms templates die je als basis kunt gebruiken. De interface spreekt voor zich; het kleurenpalet van je formulier is gemakkelijk te wijzigen en formulier elementen zoals velden en knoppen kunnen eenvoudig toegevoegd worden. Hetzelfde geldt voor additionele content, zoals afbeeldingen, vragen, tekst en zelfs YouTube video’s. Je zal ook een aantal instellingen vinden, die je de mogelijkheid bieden om te configureren hoe je formulier functioneert. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van meerdere antwoorden voor één gebruiker, het veranderen van de volgorde van de vragen, eisen dat een gebruiker is ingelogd, en het aanpassen van de bevestigingsboodschap die de gebruiker na het invullen van het formulier te zien krijgt.

Een Google Form publiceren

Zodra je tevreden bent met je formulier, kun je hem beschikbaar maken door op de Send knop rechtsboven in het scherm te klikken. Het formulier kan gedeeld worden via e-mail, via een link, en je kunt hem embedden op een webpagina. Er zijn ook handige knoppen om je formulier direct op sociale media te delen.

Een Google Form aan je WordPress site toevoegen

De snelste manier om een Google Form aan je WordPress site toe te voegen is door de gegenereerde iframe code te kopiëren en in de HTML editor van de betreffende pagina te plakken. Wil je echter meer controle over de manier waarop je Google Forms worden weergegeven, dan is de gratis Google Forms plugin voor WordPress zeker de moeite waard.

De Google Forms WordPress plugin

Eén van de belangrijkste features van de Google Forms WordPress plugin is dat de Google wrapper wordt weggehaald en het formulier netjes in je blogbericht of op je webpagina wordt geplaatst. Hierdoor worden de links naar Google en een aantal andere elementen uit je formulier gehaald, waardoor het formulier beter past bij de rest van je website.

Een andere goede reden om deze plugin te gebruiken is dat hij het beheren van de Google Forms die je op je website gebruikt vereenvoudigt. Elk formulier wordt via de plugin aan je site toegevoegd en vervolgens met behulp van een shortcode in je content gezet. Dit maakt het vervangen van formulieren een stuk makkelijker.

Met de Google Forms plugin ben je niet langer gebonden aan de standaard bevestigingstekst van Google Forms, en kun je je eigen bevestigingspagina creëren. Ook kun je spam tegengaan door een CAPTCHA te implementeren.

De geavanceerde features van deze plugin bieden je de mogelijkheid om de huidige CSS te overschrijven en je formulieren helemaal naar eigen smaak te stijlen.

Een formulier publiceren met de Google Forms WordPress plugin

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kun je direct beginnen met formulieren aan je website toevoegen.

Rechts in je WordPress Dashboard klik je op Google Forms > Add New Google Form.

google forms

Nu kun je de URL van je formulier invoeren.

Google-Forms-Plugin-2

Nu kun je nog wat opties en instellingen wijzigen, zoals e-mail notificaties aanzetten. Ben je tevreden, dan klik op je op de Publish knop.

google forms

Elk formulier dat je aanmaakt krijgt zijn eigen shortcode. Hierdoor kun je je formulier heel eenvoudig aan blogberichten en pagina’s toevoegen, zonder dat je naar de Google Forms pagina hoeft te gaan om de URL te kopieren.

Die shortcodes betekenen ook dat als je ooit een formulier wil vervangen, je alleen maar de link op de plugin pagina hoeft aan te passen, in plaats van dat je elk blogbericht of elke pagina waar het formulier aan is toegevoegd moet wijzigen.

Om een formulier aan je website toe te voegen hoef je dus alleen maar de corresponderende shortcode te kopiëren en op de gewenste plek te plakken.

google forms

Zodra je dat stukje content publiceert, zal de shortcode vervangen worden door het corresponderende Google Form.

Hoe je Google Form er precies uit komt te zien is deels afhankelijk van je thema, maar je kunt je eigen CSS toevoegen om dingen aan te passen.

Tot slot

De Google Forms plugin voor WordPress is gemakkelijk te gebruiken en verbeterd de ervaring van het toevoegen van Google Forms aan je WordPress site. Deze plugin is zeker de moeite waard als je wil zorgen dat je formulieren eruit zien alsof ze echt deel uitmaken van je website, in plaats van als een toegevoegd extraatje.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.