AMP plugin voor WordPress

AMP plugin voor WordPress

Gisteren gaven we al een korte introductie tot het Google AMP Project, dat speciaal is ontwikkeld om de performance van mobiele websites te optimaliseren. Vandaag gaan we eens kijken naar hoe je Google AMP met WordPress kunt integreren. Dit is het makkelijkste als je gebruik maakt van een AMP plugin.

De AMP plugin

De AMP plugin is de beste manier om je WordPress webpagina’s aan te passen aan de AMP standaarden. Zodra de AMP plugin geactiveerd is, creeert hij automatisch AMP versies van al je berichten. Het proces kan letterlijk niet makkelijker worden, omdat er geen aanpassingsmogelijkheden zijn. Het enige dat je hoeft te doen is /amp/ aan de URL van een bericht toevoegen om de AMP versie te bekijken.

Afhankelijk van je permalink instellingen kun je ook ?amp=1 als alternatief gebruiken. De plugin beperkt zich tot het creëren van de AMP pagina’s, maar als je wil dat je mobiele gebruikers er toegang tot krijgen, moet je eerst zorgen dat ze door Google gevonden kunnen worden. De plugins die we hieronder bespreken fungeren als aanvulling op de originele AMP plugin en bieden wat extra functionaliteiten.

Custom AMP

Om deze plugin correct te laten werken, moet je eerst zorgen dat je de originele AMP plugin geactiveerd hebt; hij verandert namelijk een aantal van de standaard configuraties voor het genereren van AMP pagina’s.

De Custom AMP plugin biedt je de mogelijkheid om:

 • Het logo van je website aan te passen op mobiele apparaten
 • Featured afbeeldingen aan je berichten toe te voegen
 • WordPress reacties weer te geven
 • Gerelateerde berichten te laten zien
 • Een aangepaste content breedte in te stellen
 • Een navigatie menu te laten zien
 • Google Analytics in te stellen
 • Custom code aan de CSS en footer van je berichten toe te voegen.

Facebook Instant Articles and Google AMP Pages Plugin

Eerder gaven we al aan dat hoewel de originele AMP plugin in staat is om je webpagina’s naar AMP standaarden te converteren, hij er niet voor zorgt dat die pagina’s ook standaard door mobiele gebruikers gezien worden. Daar kun je deze plugin voor gebruiken.

Net als bij de Custom AMP plugin moet je ook bij deze plugin zorgen dat je de originele AMP plugin al geactiveerd hebt; je webpagina’s moeten al voldoen aan de AMP standaarden. Zodra je deze plugin hebt geinstalleerd ga je naar het Mobile Formats tabblad op je Dashboard om het configuratieproces te voltooien. Het eerste dat je ziet is een lijst met publicatie keuzes zoals Facebook Instant Articles, Google AMP HTML en Apple News. Als je de AMP plugin al hebt geactiveerd, dan staat de Google AMP HTML optie al aangevinkt.

Het vinkje geeft aan dat je content klaar is om naar Google gestuurd te worden en in de zoekresultaten weergegeven te worden, maar de plugin biedt ook een aantal andere opties die je misschien eerst wil bekijken. Je kunt bijvoorbeeld je logo veranderen en de fonts aanpassen die op je AMP pagina’s worden gebruikt.

Je vind hier ook een handige preview functie zodat je kunt zien hoe je pagina’s worden weergegevens volgens de AMP protocollen.

Hoewel de Custom AMP plugin ook integratie met Google Analytics kan realiseren, is dat met deze plugin makkelijker omdat de interface wat gebruiksvriendelijker is. Je gaat simpelweg naar het Analytics tabblad en linkt je account om het in te schakelen voor je AMP pagina’s.

De plugin biedt je ook de mogelijkheid om te selecteren wat voor soort publicaties (berichten, pagina’s en projecten) met AMP moeten werken. De AMP plugin staat standaard ingesteld om alleen met berichten te werken, tenzij je dit anders configureert.

Glue for Yoast SEO & AMP plugin

Deze super lichte plugin heeft één simpele maar belangrijke functie, namelijk ervoor zorgen dat je AMP pagina van de correcte Yoast SEO metadata gebruik maakt.

Het enige dat je hoeft te doen is de plugin activeren, en AMP en de andere plugins op de achtergrond hun werk laten doen.

Tot slot

Even samengevat wat je moet doen om AMP met WordPress te integreren:

 1. Lees je in over de basics van het AMP Project;
 2. Installeer de AMP plugin;
 3. Installeer de Custom AMP plugin en configureer de stijl van je AMP pagina’s;
 4. Stel de Facebook Instant Articles & Google Amp Pages plugin in om te zorgen dat je AMP pagina’s zichtbaar zijn voor Goofle
 5. Installeer de Glue for Yoast SEO & AMP plugin om te zorgen dat je AMP pagina’s de juiste SEO metadata gebruiken.

Wat denk jij over het Google AMP Project? Laat het ons weten in de reacties!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.