Wat je weten over de Gutenberg WordPress editor

Dit moet je weten over de Gutenberg WordPress editor (deel 1)

De Gutenberg WordPress editor wordt steeds beter. Waar het blok-gebaseerde systeem anderhalf jaar geleden nog veel te wensen overliet, kun je er nu alles mee dat je ook met de klassieke editor kunt – en meer. Wil je de mogelijkheden van de Gutenberg editor ten volste benutten? In het eerste deel van deze wekelijkse blogserie hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

Tips voor de Gutenberg WordPress editor

#1. Moeiteloos blogberichten embedden

Weet je nog hoe het werkte met de klassieke editor? Je moest de link van een blogbericht kopiëren en deze in een pagina of bericht plakken. Met de Gutenberg editor hoef je alleen maar de URL te kopiëren. De editor zal dan automatisch de gekopieerde URL detecteren en alle data op een stijlvolle manier ‘binnenhalen’.

#2. Het menu uitklappen

Heb je het gevoel dat het admin menu van de Gutenberg je een beetje in de weg zit of dat het je afleidt? Geen probleem. Het enige dat je hoeft te doen is naar het einde van het menu scrollen. Hier staat de optie ‘Menu invouwen’. Als je hierop klikt, wordt het uitgebreide admin menu vervangen door een minimalistische verticale balk met icoontjes. Klik je op het onderste pijltjes-icoon, dan klapt het menu weer uit.

#3. Shortcuts voor het toevoegen van nieuwe blokken

Een nieuw blok toevoegen kan door op het icoontje met de drie bolletjes te klikken en vervolgens het gewenste blok te selecteren. Maar je kunt ook toetsenbord shortcuts gebruiken. Wil je een blok invoegen op de plek waar je cursor nu staat? Dan typ je simpelweg een /.Wil je een blok na een geselecteerd blok invoegen? Dan kan dat met Ctrl + Alt + Y. Wil je een blok vóór een geselecteerd blok toevoegen? Gebruik dan de toetsenbord shortcut Ctrl + Alt + T.

#4. Een (i) voor Informatie

In de klassieke editor had je onderaan de pagina altijd de woordentelling. In de Gutenberg WordPress editor staat die informatie echter op een andere plek. Scroll naar boven. In de bovenste gereedschapsbalk staat een (i) icoon. Als je hierop klikt, vouwt er een venster uit. Daarin zie je niet alleen het aantal woorden waar je bericht uit bestaat, maar ook een andere informatie. Zo zie je in één oogopslag het aantal koppen, paragrafen en blokken, maar de structuuropbouw van je bericht. Superhandig!

#5. Het blok-type veranderen

Stel, je hebt een blok ingevoegd en bewerkt. Maar later wil je de content eigenlijk in een ander blok-type zetten. Moet je dan het hele blok verwijderen en het opnieuw maken? Nee hoor! Bovenin de gereedschapsbalk vind je een icoontje met het huidige blok-type. Als je hierop klikt, kun je direct een ander blok-type selecteren.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.