De meest voorkomende beveiligingsrisico’s van WordPress websites

De meest voorkomende beveiligingsrisico’s van WordPress websites

Hoe meer mensen een bepaalde software gebruiken, hoe groter de kans dat hackers zullen proberen om de zwakke plekken van die software te vinden. Omdat WordPress zo populair is, is het van belang om je in te lezen over de meest voorkomende beveiligingsrisico’s die je loopt wanneer je van WordPress gebruikt maakt, en wat je kunt doen om je WordPress website te beveiligen.

Er zijn drie cruciale beveiligingsrisico’s:

  • Het gebruiken van een zwak wachtwoord
  • Het gebruiken van een default admin account
  • Kwetsbare plekken in thema’s en plugins

Er zijn miljoenen WordPress sites en hackers zullen waarschijnlijk niet de moeite nemen om jouw site aan te vallen als jij deze beveiligingsrisico’s minimaliseert. Zeker niet als er nog zat andere gebruikers zijn die dat niet doen.

WordPress beveiligingsrisico'sCreëer een sterk wachtwoord

We hebben allemaal wel films en series gezien waarin hackers proberen om een wachtwoord te raden door zich te verdiepen in het leven van de gebruiker. In de realiteit zullen hackers vrijwel nooit handmatig wachtwoorden invoeren: de meesten maken gebruik van automatische software die herhaaldelijk probeert op een account in te loggen door steeds een ander wachtwoord te gebruiken. De verleiding is natuurlijk groot om een gemakkelijk wachtwoord te verzinnen, één die je niet snel vergeet. Maar de beste wachtwoorden zijn willekeurig gegenereerde wachtwoorden. Er zijn tal van handige (gratis) programma’s waarmee je een willekeurig gegenereerd wachtwoord kunt creëren op basis van een aantal criteria (zoals de lengte van het wachtwoord en het soort tekens dat gebruikt mag worden). Je kunt ook deze WordPress plugin voor willekeurige wachtwoorden.

Naast het creëren van een sterk wachtwoord, is het ook aan te raden om het aantal login pogingen te beperken. Je kunt bijvoorbeeld een limiet instellen van vijf inlogpogingen. Wanneer iemand dan vaker dan vijf keer achter elkaar met het verkeerde wachtwoord probeert in te loggen op je account, wordt zijn IP adres geblokkeerd. Op die manier kunnen hackers geen automatische software gebruiken om je wachtwoord te raden. Dit kan met deze plugin.

Creëer een nieuwe admin account

Iedereen die een nieuwe WordPress site aanmaakt, krijgt een default admin account om mee in te loggen, waarvan de gebruikersnaam simpelweg “admin” is. Dit maakt het voor hackers een stuk makkelijker om je site te hacken, omdat ze dus al weten wat je gebruikersnaam is en alleen nog maar je wachtwoord hoeven te raden. Het is daarom aan te raden om een nieuwe admin account met een andere gebruikersnaam aan te maken, en vervolgens de default admin account te verwijderen.

Altijd updaten

Een ander punt waar hackers naar kijken zijn kwetsbare plekken in de software. De makers van de software ontdekken die kwetsbare plekken pas in de loop van de tijd, en ‘repareren’ deze door updates uit te brengen. Door te zorgen dat je je WordPress versie altijd geüpdate houdt, zorg je dat er zo min mogelijk kwetsbare plekken in je software zijn. Hetzelfde geldt voor het thema dat je gebruikt en je plugins die je geïnstalleerd hebt.

Kortom: creëer een sterk wachtwoord, beperk het aantal inlogpogingen, creëer een nieuwe admin account en zorg dat je al je software altijd geüpdate houdt. Als je je aan deze richtlijnen houdt is je WordPress website al een stuk veiliger dan de meeste sites die er online staan!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.