Vorige week maakten we bekend dat Creative Commons haar zoekmachine voor afbeeldingen, CC Search, heeft vernieuwd. Het is nu een stuk makkelijker om bijvoorbeeld afbeeldingen voor je blogposts te vinden. Maar hoe zit het eigenlijk met die Creative Commons licenties? Welke afbeeldingen mag je wel en niet gebruiken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!
De belangrijkste Creative Commons licenties op een rijtje
CC BY
Dit is de meest vrije van de Creative Commons licenties. Deze licentie staat je toe om de afbeelding te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren en om afgeleide werken (bewerkingen) te maken. Dit is zelfs van toepassing op commerciële doeleinden. De enige voorwaarde: je moet de naam van de maker vermelden.
CC BY-SA
Deze licentie (die o.a. door Wikipedia wordt gebruikt) staat toe om de afbeelding te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren, om afgeleid materiaal te maken en te gebruiken voor commerciële doeleinden – maar alleen als de naam van de maker wordt vermeld. Alle afgeleide werken (nieuwe werken gebaseerd op de originele afbeelding) hebben dezelfde voorwaarden; deze mogen dus eveneens voor commerciële doeleinden worden gebruikt.
CC BY-ND
Deze licentie staat je toe om afbeeldingen van anderen voor alle doeleinden (ook commerciële doeleinden) te hergebruiken. De afbeeldingen mogen echter niet in aangepaste vorm met anderen gedeeld worden. Ook moet je de maker crediteren.
CC BY-NC
Zolang het geen commerciële doeleinden betreft, staat deze licentie je toe de afbeelding te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op de originele afbeelding gebaseerd is. Daarbij moet de naam van de maker worden vermeld. Afgeleide werken hoeven niet onder dezelfde voorwaarden te worden verspreid.
CC BY-NC-SA
Deze licentie laat je toe de afbeelding te kopiëren, distribueren, vertonen, op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken. Wel moet je de naam van de maker erbij vermelden. De afbeelding mag niet commercieel gebruikt worden en afgeleide werken dienen onder dezelfde voorwaarden verspreid te worden.
CC BY-NC-ND
Dit is de meest restrictieve licentie. De afbeeldingen met deze licentie mogen door anderen gedownload en gedeeld worden, mits de afbeelding intact wordt gelaten en niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt.
Publieke domein
Je kunt ook afbeeldingen tegenkomen die voorzien zijn van het zogeheten Public Domain Mark. Bij deze afbeeldingen heeft de rechthebbende afgezien van alle auteursrechten, wat betekent dat er geen restricties op zitten en de afbeeldingen door iedereen vrij gebruikt mogen worden.