Boek winst door het gebruik van een image optimizer: WP Smush.it

Boek winst door het gebruik van een image optimizer: WP Smush.it

Wist je dat een snel ladende website essentieel is voor een goede ervaring voor de bezoeker, en dat het een positieve draai kan geven aan de conversies op je site? Voor een snel ladende site kun je je scripts (HTML, JavaScript en CSS) cachen door middel van een plugin, maar wat als de plaatjes op je website de bottleneck blijken?

WP Smush.it plugin

 

Test je WordPress website

Om erachter te komen of de afbeeldingen op je WordPress website uberhaupt geoptimaliseerd hoeven te worden kun je eerst een test uitvoeren. GTmetrix.com is een goede tool die duidelijk en snel inzicht geeft in de prestaties van je website. De tool zal ook een advies geven met betrekking tot je afbeeldingen. Als je hier laag op scoort is het verstandig om de WP Smush It plugin te gebruiken.

Compressie is het antwoord.

Compressie zorgt ervoor dat bestanden zo geoptimaliseerd worden dat er op het oog (of op het oor, bij bijvoorbeeld bij MP3 of FLAC) niets te merken is aan het bestand zelf. Overbodige of meerdere malen in het bestand voorkomende data wordt opnieuw weggeschreven en wel zo’n manier dat het bestand minder groot wordt.

Natuurlijk zorg je er al voor dat je je plaatjes netjes in een zo goed mogelijk formaat opslaat (JPEG, PNG en soms voldoet GIF zelfs nog), maar wil je een zo klein mogelijke bestandsgrootte, dan is compressie een must.

Op je computer kun je bijvoorbeeld bij het opslaan van je afbeeldingen al de mate van compressie kiezen en of je de metadata wilt behouden. Ook zijn er hulpmiddelen als PNGcrush en JPEGtran welke je als aparte scripts kunt draaien op je PC of Mac.

Wil je echter een zo zorgeloos mogelijke optie, dan is de WordPress plugin Smush.it zeker een goede optie. Deze gemakkelijk te installeren en te gebruiken plugin maakt gebruik van een door Yahoo! aangeboden API om de bestandsgrootte van je geüploade bestanden te verkleinen en daarmee je website sneller te laten laden.

Er wordt wel enige optimalisatie verwacht voordat je je afbeeldingen kunt verwerken, door een gebruikslimiet van de Yahoo!-API is het namelijk niet mogelijk om bestanden van groter dan 1mb te uploaden. Regel je dat zelf, dan is het gebruik van deze plugin een makkie.

Vanuit de mediabibliotheek kun je per bestand kiezen of je deze (opnieuw) wilt smushen, of je kunt meerdere bestanden selecteren om deze actie uit te voeren. Ook is het mogelijk om vanuit het zijbalkmenu je hele mediabibliotheek in één keer aan de plugin aan te bieden.

De plugin uploadt dan de door jou uitgekozen bestanden naar Yahoo, waar de bestanden geoptimaliseerd worden. De API geeft dan een downloadlink terug welke Smush.it gebruikt om het huidige bestand te vervangen. De optimalisatie vindt dus niet plaats op je eigen webserver.

WP Smush.it is een kleine maar handige plugin en essentieel als je geen ingewikkelde stappen wilt uitvoeren als je je afbeeldingen voor het web wilt optimaliseren. Download de plugin hier.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.