AMP for WordPress versie 1.0 bevat veel verbeteringen!

AMP for WordPress versie 1.0 bevat veel verbeteringen!

In oktober bestaat Google’s open source AMP project twee jaar. Het initiatief streeft naar het verbeteren van de prestaties op het mobiele web en wordt inmiddels al op zo’n 25 miljoen domeinen gebruikt. Binnenkort zal AMP for WordPress versie 1.0 worden uitgerold.

Een moeizaam begin

WordPress had een moeizaam begin met de officiële AMP plugin, die oorspronkelijk ontwikkeld was door Automattic. De eerste versies van de plugin waren niet zo gebruiksvriendelijk, zeker niet voor sterk aangepaste installaties. Webmasters moesten behoorlijk wat tijd investeren in het optimaliseren en finetunen van AMP pagina’s. AMP for WordPress werd in 2017 tien maanden lang niet geüpdatet, leverde veel foutmeldingen op, en was niet compatibel met veel andere WordPress plugins. Maar daar komt nu verandering in!

Verandering

Vanaf de 0.6 versie nam XWP, in samenwerking met Google, de leiding over de ontwikkeling van de AMP for WordPress plugin. Tech teamleider Weston Ruter vertelt dat zijn team zes maanden lang de support topics van de plugin op WordPress.org heeft doorgespit en gecategoriseerd, om te achterhalen met welke problemen gebruikers de meeste moeite hadden. Ze gebruikten die informatie om de focus voor hun eerstvolgende update vast te stellen, en houden het support forum sindsdien nauwlettend in de gaten.

AMP for WordPress versie 1.0

AMP for WordPress versie 1.0, die naar verwachting half september zal worden uitgerold, biedt gebruikers de mogelijkheid om een native AMP site op te zetten die specifieke templates, zoals een winkelwagentje of een categorie archief, uitsluit. Die uitgezonderde templates worden dan dus niet als AMP pagina’s geserveerd. Maar er zitten nog meer belangrijke verbeteringen in de update, waaronder een verbeterde gebruikersinterface voor het afhandelen van AMP validatie foutmeldingen, een doorverwijzing naar de niet-AMP URL in het geval van onacceptabele validatie foutmeldingen, en aangevulde ondersteuning voor Gutenberg.

Geen beperkingen meer

“AMP was in het begin erg beperkt in functionaliteit,” zei Ruter. “De AMP plugin werd ontwikkeld toen AMP nog jong was. In het begin lag de focus op Accelerated Mobile Pages, en was het niet mogelijk om de volledig responsive ervaringen na te bootsen die website-eigenaren verwachten. Dit is veranderd, en AMP kan nu veel. Dus dat is waar we ons op gefocust hebben met de AMP plugin, om hem op hetzelfde niveau te krijgen als het AMP project zelf, zodat WordPress sites de features en functionaliteit die nu beschikbaar zijn ten volste kunnen benutten.”

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.