Alt tags voor SEO

Alt tags voor SEO

Als je je een beetje bezig houdt met zoekmachine optimalisatie (SEO), dan weet je dat het schrijven van alt tags bij afbeeldingen belangrijk is. In dit artikel vertellen we alles dat je moet weten over het gebruik van alt tags voor SEO.

De afbeeldingen op je website

Je website heeft content nodig. Een goede content strategie zorgt dat alle elementen op je site zowel menselijke bezoekers als zoekmachines aanspreken. Het toevoegen van de juiste afbeeldingen kan helpen om je tekstuele content aantrekkelijker te maken, je boodschap te versterken en bezoekers langer op je site te laten blijven. Tegelijkertijd kunnen de afbeeldingen die je gebruikt je helpen om hoger in de zoekresultaten te scoren en je site toegankelijker te maken. En dat is waar alt tags van pas komen.

Wat zijn alt tags?

Een ‘alt tag’ of alt attribuut is een alternatieve tekst die gebruikt wordt om een afbeelding te beschrijven, of aangeeft wat de afbeelding vertegenwoordigd in het geval dat de afbeelding niet kan worden weergegeven. De alt tag geeft ook meer info aan gebruikers die de afbeelding niet kunnen zien vanwege een visuele beperking. Zij maken vaak gebruik van zogeheten screen readers, welke de alt tag voorlezen. Op die manier maak je je afbeelding toegankelijker. Bovendien helpen alt tags zoekmachines om de context van afbeeldingen op een webpagina te begrijpen, zodat deze op de juiste manier geïndexeerd kunnen worden.

Alt Tags versus Title Tags

Naast de alt tag heb je ook nog de title tag. Beide attributen maken gebruik van alternatieve tekst, maar er zit wel verschil tussen. Een alt attribuut moet beschrijven wat de afbeelding vertegenwoordigd en wat het doel ervan is. Een title attribuut wordt gebruikt om een tooltip weer te geven wanneer je met je muis over de afbeelding gaat.

In html ziet dat er zo uit:

<img src=“afbeelding.jpg” alt=“afbeelding beschrijving” title=“afbeelding tooltip”>

In WordPress kun je, zodra je een afbeelding hebt geüpload, zowel de alt tag als de title tag invullen:

alt tags

Alt tags en SEO

Een afbeeldingen zegt meer dan duizend woorden. Maar hoe beschrijf je die afbeeldingen in je alt tags? Hoeveel woorden moet je gebruiken? En moet je echt altijd alt tags gebruiken?

De basisrichtlijnen voor het alternatieve tekstattribuut zijn als volgt:

  • De tekst moet de afbeelding beschrijven als die afbeelding informatie bevat;
  • Als de afbeelding zich binnen een <a> element bevat, dan moet de tekst beschrijven waar de link heen gaat;
  • Als de afbeelding puur ter decoratie is, laat je de alt tag leeg (alt=””).

Wat voorheen veel gebeurde was iets dat we ‘keyword stuffing’ noemen. Daarbij werd een alt attribuut helemaal volgepropt met de keywords waarop de site gevonden moest worden. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer zo vaak, omdat Google haar algoritmes heeft aangepast en dit als spam beschouwd wordt. Matt Cutts van het web spam team bij Google heeft een goed voorbeeld gegeven van de relatie tussen alt tags en de onderstaande afbeelding, en hoe Google hier naar kijkt:

puppy

Slecht (ontbrekende alt tekst)

<img src="puppy.jpg"/>

Slecht (keyword stuffing): 

<img src="puppy.jpg" alt="puppy dog pup pups puppies doggies pups litter puppies dog chihuahua puppies dog training puppy training cute puppy"/>

Beter

<img src="puppy.jpg" alt="puppy"/>

Beste

<img src="puppy.jpg" alt="chihuahua dog puppy in backyard"/>

Maar zoals we eerder al aangaven: als de afbeelding puur decoratief is, kun je beter géén alt tags gebruiken. Dan wordt het dus:

<img src="puppy.jpg" alt=""/>

Tot zover is het best simpel, toch? Alt tags schrijven voor SEO is ook heel eenvoudig! Maar wist je dat alt tags je content ook veel toegankelijker kunnen maken? Morgen vertellen we je wat meer over hoe je alt tags kunt optimaliseren voor een betere toegankelijkheid.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.