Lokale WordPress installatie – 7 tools

Lokale WordPress installatie – 7 tools

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om te werken op een lokale WordPress installatie. Om te beginnen kun je dan offline werken, iets dat uitkomst biedt als je vaak onderweg bent of op locaties werkt waar je een slechte internetverbinding hebt. Het is ook sneller, omdat je niet op je netwerkverbinding hoeft te wachten. En dan is er nog het privacy en veiligheid aspect; hoewel het zeker mogelijk is om privé een site te ontwikkelen, moet je dan wel bepaalde instellingen configureren. Als je WordPress lokaal installeert is dat niet nodig. Ben je overtuigd door de voordelen? Hieronder beschrijven we 7 tools waarmee je een lokale WordPress installatie kunt opzetten.

7 tools om een lokale WordPress installatie op te zetten

#1. XAMPP

XAMPP is een acroniem voor Apache web server, MariaDB, PHP en Perl – de X staat voor het feit dat het een zogeheten cross-platform is. Zodra je XAMPP hebt geïnstalleerd, heb je in feite een privé webserver die gewoon op je eigen computer draait. Daarop kun je dan WordPress installeren en aan de slag gaan met het bouwen van je website.

#2. WAMP

WAMP heeft veel overeenkomsten met XAMPP. Het verschil is dat het niet cross-platform is – je kunt het alleen op Windows gebruiken.

#3. MAMP

MAMP is de XAMPP-variant die speciaal is ontwikkeld om WordPress lokaal op een Mac te installeren. 

#4. Local by Flywheel

Local by Flywheel is een WordPress development tool die een aantal voordelen biedt ten opzichte van XAMPP, WAMP en MAMP. Zo kun je per website switchen tussen Apache en NGINX, en PHP versies veranderen. Dit biedt je veel meer controle over je ontwikkelingsomgeving. 

#5. DesktopServer

Ook DesktopServer is een WordPress-specifieke tool voor lokale WordPress ontwikkeling. Een groot voordeel hiervan is dat je niet handmatig een WordPress installatie hoeft te draaien, zoals bij onder andere XAMPP het geval is. Met de gratis versie van DesktopServer kun je tot 3 WordPress sites lokaal installeren. Dat gezegd is de premium versie ($99.95) het geld wel waard. Daarmee kun je niet alleen een onbeperkt aantal lokale sites opzetten, maar ook direct lokale WordPress installaties naar een live server overzetten en sites importeren van diverse backup en cloning plugins.

#6. Docker

Docker is vooral voor gevorderde gebruikers een goede manier om een lokale WordPress installatie op te zetten. Deze tool werkt volgens het principe van geïsoleerde ‘containers’, welke niet alleen ideaal zijn voor het bouwen van WordPress sites, maar bijvoorbeeld ook voor het ontwikkelen van apps.

#7. Ubuntu Linux

Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar als je Ubuntu op je computer draait is dit voor jou de ideale manier om een lokale WordPress installatie op te zetten. Het is in feite de XAMPP-variant voor Linux (LAMP). 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.