6 nieuwe blokken in WordPress 5.8

6 nieuwe blokken in WordPress 5.8

WordPress 5.8 beta 1 is klaar om te testen! De eerste Release Candidate van WordPress 5.8 bevat heel veel nieuwe features. Het is dan ook alle hens aan dek om de boel grondig te testen en te zorgen dat de nieuwe WordPress versie klaar is voor de definitieve release, die gepland staat voor 20 juli. Hieronder lichten we alvast een tipje van de sluier met betrekking tot de nieuwe blokken die we kunnen verwachten.

6 nieuwe blokken in WordPress 5.8

WordPress 5.8 introduceert zes nieuwe blokken. De meeste daarvan zijn bedoeld om te functioneren binnen de context van de template editor (ten behoeve van Full Site Editing) maar ze werken ook in de berichten editor. 

Disclaimer: Ik weet nog niet 100% zeker wat de Nederlandse benamingen van deze blokken zullen worden, dus ik heb voor nu nog maar even de Engelse benamingen gebruikt.

Page List

Als je het Page List blok invoegt, dan wordt er op ogenschijnlijk magische wijze een site gecreëerd van alle pagina’s op je website. Helaas is er op dit moment nog geen mogelijkheid om bijvoorbeeld een enkele pagina uit de lijst te verwijderen; als je dat probeert dan verdwijnt het hele blok weer. Het lijkt een bug te zijn, wellicht dat dit in de definitieve versie van WordPress 5.8 nog verholpen kan worden. 

Query Loop

Het krachtige Query Loop blok biedt meerdere manieren om lijsten van blogberichten weer te geven. Er zijn meerdere blokpatronen ontworpen die de flexibiliteit en creatieve mogelijkheden volop benutten. Je kiest een basisontwerp als startpunt en kunt binnen het Query Loop blok vervolgens verschillende zaken verder aanpassen, waaronder de typografie, de kleur en de lengte van het fragment.

Duotone

Het Duotone blok is een blok waarmee je effecten kunt toevoegen aan media blokken. 

Milana Cap, die bijdrages levert aan de WordPress documentatie, plaatste een video op Twitter die laat zien wat je zoal met het Duotone blok kunt doen.

Site Title, Logo & Tagline

De Site Title, Tagline en Logo blokken doen wat je zou verwachten; ze voegen respectievelijk een website titel, slogan en logo aan je WordPress website toe. Ze werken nog niet 100% optimaal; er zitten nog wat fouten in met betrekking tot uitlijning en spatiering. Hopelijk kan dit voor de definitieve release van WordPress 5.8 verholpen worden!

Wil jij helpen met het testen van WordPress 5.8 beta 1?

Dat kan op twee manieren:

  • Installeer en activeer de WordPress Beta Tester plugin. Vervolgens selecteer je het “Bleeding edge” kanaal en de “Beta/RC Only” stream.
  • Door de beta versie (zip) te downloaden. Omdat deze versie zich nog in de testfase bevindt, is het niet aan te raden deze op een live site te installeren.
Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.