Als je WordPress gebruikt, zul je vroeger of later behoefte hebben aan plugins. En daar is helemaal niets mis mee. Waarom zou je tijd verspillen met het programmeren van een functionaliteit wanneer iemand anders dat al voor je heeft gedaan? Bovendien hoeft een goede plugin niet altijd geld te kosten. Er zijn tal van kwalitatief hoogwaardige, handige plugins die je gewoon gratis kunt downloaden. Sterker nog, veel van de best-beoordeelde en meest gebruikte WordPress plugins zijn gratis! Denk maar een aan Jetpack, Akismet en W3 Total Cache. Het probleem is dat gratis WordPress plugins niet altijd even goed zijn als premium plugins. Dus hoe weet je nu of een gratis WordPress plugin betrouwbaar is?
10 tips om de kwaliteit van een gratis WordPress plugin te beoordelen
Om de kwaliteit van een gratis WordPress plugin te beoordelen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
#1. Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet?
Bij elke plugin in het WordPress repository staat vermeld wanneer de plugin voor het laatst geüpdatet is. Dit is altijd het eerste waar ik naar kijk als ik een plugin zoek. Je weet hierdoor namelijk hoe toegewijd de ontwikkelaar is om zijn of haar plugin up-to-date te houden. In principe moet een plugin elke paar maanden geüpdatet worden, hoewel je bij plugins die niet al te complex zijn ook wel van een jaar uit kunt gaan. Is de plugin langer dan een jaar niet geüpdatet, zoek dan gewoon verder. Je wil natuurlijk geen veiligheidsrisico’s lopen!
#2. Tot welke WordPress versie is de plugin getest?
Als je slim bent, heb je altijd de nieuwste WordPress versie geïnstalleerd. En als je een nieuwe plugin installeert, wil je natuurlijk wel zeker weten dat die plugin compatibel is met de WordPress versie die jij draait. Check dus altijd even tot welke WordPress versie de plugin getest is.
#3. Hoeveel actieve installaties zijn er?
Hoewel er natuurlijk zat nieuwe plugins zijn die net zo betrouwbaar zijn als oudere plugins, is het altijd goed om wat ‘social proof’ te hebben dat de plugin inderdaad goed werkt. Ik geef de voorkeur aan plugins met ten minste een paar duizend actieve installaties en minimaal 100 reviews voor ik tot downloaden over ga.
#4. Hoe zijn de ratings?
Als je op de plugin pagina iets naar beneden scrolt, kun je de ratings van de plugin bekijken. Je ziet hier met hoeveel sterren de plugin is beoordeeld, alsmede het aantal gebruikers voor elke score. Een goede plugin heeft over het algemeen nooit een slechtere beoordeling dan gemiddeld 4.5 sterren. Hou er ook rekening mee hoeveel mensen de plugin beoordeeld hebben. Als het om minder dan 100 gebruikers gaat, is de score natuurlijk wat minder betrouwbaar dan wanneer het er een paar duizend zijn.
#5. Zijn er overwegend positieve reviews?
Als je op de “See all” link in de Ratings widget klikt (of op de Reviews tab bovenaan de pagina) kun je verschillende reviews van gebruikers lezen. Door wat reviews door te lezen krijg je een goed beeld van eventuele kwesties op het gebied van betrouwbaarheid, veiligheid en gebruiksgemak.
#6. Wie is de ontwikkelaar?
Onderaan de plugin pagina staat een link naar het ontwikkelaarsprofiel op WordPress. Hier kun je lezen wat voor ervaring de ontwikkelaar heeft, hoe je contact kunt opnemen, en in hoeverre hij betrokken is bij de WordPress community. Ook kun je zien welke andere plugins diegene al gebouwd heeft en hoe deze beoordeeld zijn.
#7. Is de plugin responsive?
Als je een gratis WordPress plugin zoekt die je in staat stelt om een design element aan je site toe te voegen, moet je altijd controleren of de plugin responsive is. Als de ontwikkelaar in de beschrijving aangeeft dat dat het geval is, dan is dat meestal ook zo. En anders lees je dat wel in de reviews.
#8. Biedt de ontwikkelaar ondersteuning?
Hoewel er geen regel is die stelt dat een ontwikkelaar ondersteuning moet bieden voor zijn WordPress plugin, is het wel iets dat we tegenwoordig allemaal verwachten. Het WordPress.org Support Forum is een goede plek om uit te vinden of er problemen met de plugin zijn, en of een ontwikkelaar zijn best doet om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
#9. Is er documentatie beschikbaar?
Kijk of er documentatie bij de plugin zit. Denk aan screenshots, installatie instructies of een changelog. Hoe meer documentatie, hoe beter.
#10. Wat zegt Google?
De WordPress community doet over het algemeen goed haar best om alle informatie over plugins op WordPress.org te zetten. Maar het kan soms gebeuren dat je op een andere website nieuwe informatie tegen komt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je altijd even een dubbelcheck doen op Google. Een snelle scan van de eerste pagina met zoekresultaten is voldoende.
Tot slot
Een gratis WordPress plugin installeren hoeft helemaal niet zo eng te zijn. En nu je weet waar je op moet letten om de kwaliteit van de plugin te beoordelen, zul je in de toekomst geen problemen ervaren.