Dit moet je weten over de XML sitemaps in WordPress 5.5

Dit moet je weten over de XML sitemaps in WordPress 5.5

Vorige maand schreven we al dat WordPress 5.5 native XML sitemaps krijgt. Inmiddels is er wat meer informatie vrijgegeven over deze nieuwe features. Hieronder vertellen we daar wat meer over.

Over de XML sitemaps in WordPress 5.5

Om te beginnen krijgt de native XML sitemap van elke WordPress website een standaard URL, namelijk de domeinnaam gevolgd door /wp-sitemap.xml. Volgens WordPress kan de sitemap index “een maximum van 50.000 sitemaps bevatten, en een enkele sitemap kan een (filterbaar) maximum van 2.000 items bevatten.” Dat zou neerkomen op maar liefst 100 miljoen pagina’s! Het robots.txt bestand dat automatisch door WordPress gegenereerd wordt, verwijst naar de door WordPress gegenereerde native sitemap. Je hoeft dus niets handmatig aan het robots.txt bestand toe te voegen.

Technische vereisten

De native WordPress sitemaps vereisen de SimpleXML PHP extensie, welke door de webhost geïnstalleerd moet worden. Zonder die extensie zal de sitemap niet werken en zal er in plaats van de sitemap een foutmelding worden weergegeven. Verschillende webhosts hebben aangegeven SimpleXML reeds op hun servers geïnstalleerd te hebben. Je moet er wel rekening mee houden dat dit nog niet bij alle webhosts het geval zal zijn.

Geen ondersteuning voor afbeeldingen en video’s

Een nadeel is dat de native XML sitemaps op dit moment nog geen ondersteuning bieden voor afbeeldingen en video’s. Dat roept nogal wat teleurstelling op binnen de WordPress community; een sitemap die ook afbeeldingen ondersteund wordt tegenwoordig praktisch als de standaard beschouwd. WordPress maakt het wel mogelijk om de basis sitemap features uit te breiden met plugins, maar deze vooralsnog ontbrekende functie zou wel eens een dealbreaker kunnen zijn voor gebruikers die weten hoe belangrijk integratie van afbeeldingen in de sitemap is.

Tot slot

De officiële release van WordPress 5.5 staat gepland voor augustus 2020. Mocht je meer willen weten over de XML sitemaps in WordPress 5.5, dan kun je de officiële aankondiging op make.wordpress.org lezen.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.