Bouw statische of dynamische blokken met WP Block Builder

Bouw statische of dynamische blokken met WP Block Builder

Afgelopen week lanceerde Jeffrey Carandang, oprichter van onder andere ShareABlock, WP Block Builder, een npm script waarmee ontwikkelaars kunnen starten met het bouwen van WordPress blokken. Er is inmiddels een flink aantal vergelijkbare tools te vinden, maar Carandang zou weleens de ervaring en expertise kunnen hebben om boven de rest uit te stijgen.

WP Block Builder: meteen aan de slag met blokken bouwen

“Ik heb deze tool in de eerste instantie voor mezelf gebouwd, omdat ik steeds dezelfde processen moest herhalen bij het creëren van Gutenberg blok plugins,” zei Carandang. Toen hij ermee bezig was, bedacht hij dat het ook wel handig voor anderen zou zijn. Carandang wist uit ervaring van het opzetten van de webpack config soms behoorlijk tijdrovend en frustrerend kon zijn. Met slechte een minimale configuratie, zou zijn tool ontwikkelaars helpen om zich gewoon te focussen op het bouwen van blokken.

“Mijn doel is om het makkelijk te maken voor beginnende blok ontwikkelaars om een blok te bouwen, maar ik heb ook een sample van een dynamisch blok toegevoegd voor gevorderde gebruikers,” zei hij. “Dit biedt een goede speelplaats om te experimenteren en vertrouwd te raken met elke sectie van het blok.”

Starten met een blok plugin

WP Block Builder is in feite een afsplitsing van het WordPress Create Block script in de core maar bevat een aantal extra npm pakketten. Daarnaast kunnen er meerdere PHP pakketten via Composer worden geinstalleerd. Deze zijn voornamelijk bedoeld om te zorgen dat ontwikkelaars de programmeerstandaarden in acht nemen.

De setup is eenvoudig. Je hebt alleen maar het

npx wp-block-builder

command nodig om het proces te starten. Vervolgens neemt WP Block Builder je mee door een aantal vragen, waarmee je de volgende velden opzet:

  • Block slug
  • Namespace
  • Block title
  • Description
  • Author name
  • Plugin license
  • Version number

Na de installatie staan er alvast twee blokken klaar om mee te experimenteren. Het eerste blok is een basiscontainer met instellingen voor tekst en achtergrondkleuren, vergelijkbaar met het Groep blok in de WordPress core. Een prima punt om te starten, in plaats van met het standaard Paragraaf blok. Het tweede blok is een lijst van dynamische berichten. Dit blok biedt net voldoende complexiteit om te verkennen hoe dynamische blokken nu precies werken, terwijl er wel van een vertrouwd concept gebruik wordt gemaakt.

Tot slot

Met het WP Block Builder script maakt Carandang het mogelijk voor ontwikkelaars om direct aan de slag te gaan met het bouwen van blokken, zonder dat ze eerst urenlang bezig zijn met het opzetten van de juiste tools.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.