WordPress versus Joomla!, een schaakpartij in CMS

WordPress versus Joomla!, een schaakpartij in CMS

 

Vorige week zagen we dat, in vergelijk met Wix, WordPress een flexibel CMS met mogelijkheden tot conversie is. Dit keer staat WordPress naast Joomla!, een CMS waarin op SEO-gebied ook te werken is. Het verschil zit vooral in de uitgangspunten.

Gelijke start in WordPress versus Joomla!

Om het verschil te zien, moet je eerst kijken hoe gelijk ze zijn (vrij naar rugnummer 14).
Beide CMS’en:

  • zijn ‘open source’
  • gebruiken MySQL als open source managementsysteem
  • zijn geschreven in PHP
  • draaien mede op open source software
  • gebruiken thema’s/templates en plug-ins/extensies

Denk bij WordPress versus Joomla! aan een schaakpartij waarbij dus aanvankelijk alle stukken gelijk verdeeld zijn. Spelers WordPress en Joomla! zijn niet de kleinsten. Op WordPress manoeuvreert wereldwijd bijna een kwart van de bouwers en Joomla! staat op een stevige tweede plaats.
WordPress versus Joomla! wordt daardoor zeker geen herdersmatje.

Verrassende openingszet

We kijken nog even naar de bovengenoemde punten. Het laatste punt is niet alleen een overeenkomst, maar ook de inleiding tot een groot verschil. WordPress staat bekend als het platform met bijna oneindig veel mogelijkheden. Het aantal thema’s is groot. Het aantal plug-ins is nog groter en je kunt gratis of betaald elke website van vorm en inhoud voorzien.
Joomla! hanteert hierin ongeveer hetzelfde idee. Alleen zijn de templates en extensies iets lastiger te verkrijgen.
Het verschil begint met die verrassende openingszet, het installeren.
Met betrekking tot WordPress wordt gesproken over ‘The famous 5 Minutes Install’, maar er kan beter iets meer tijd voor kan worden uitgetrokken. Afijn, deze Sneak Preview laat zien dat iets meer tijd spenderen aan de installatie, een stuk meer feeling voor WordPress oplevert. Feeling die je later qua tijd dik terugverdient.

WordPress versus Joomla! vs. Joomla! versus WordPress

Bij Joomla! gebeurt het installeren vrijwel gelijk als bij WordPress. Het resultaat ziet er alleen een stuk ingewikkelder uit, en dat schrikt af. Is het CMS binnengehaald dan kost het flink wat inzet om wat feeling te krijgen. Het aantal menu’s waarin te kiezen valt is groot en alles oogt niet zo eenvoudiger en logisch als in WordPress.

De helpende hand bij CMS’en

Zijn de spelers WordPress en Joomla! niet de kleinsten, hun toeschouwers zijn per definitie iets kleiner. Anders gezegd, gebruikers van deze CMS’en hebben vaak hulp nodig en hierin verschillen WordPress en Joomla! Vraag bijvoorbeeld aan Google ‘Hulp bij WordPress’ en je krijgt 417.000 resultaten en na ‘Hulp bij Joomla!’ zie je 196.000 resultaten. Maar oké, zo’n test is wel een soort van herdersmatje.
Punt is dat hulp voor WordPress-gebruikers ruim voorhanden is. Naast ‘onze’ handleidingen wemelt het van de fora en daar doet WordPress.org zelf ook graag aan mee. Zonder weer de cijfers van Google te presenteren, is te stellen dat het bij Joomla! iets minder is, maar hulp is er wel.
Die hulp is bijvoorbeeld nodig bij het optimaliseren van de website. Daar is feeling voor Joomla! nodig, maar ook voor die hulp moet je soms even gaan zitten. Hulp bij SEO-instellingen voor zoekmachinevriendelijke URL’s: ‘Wijzig, aangezien een onjuist ingesteld .htaccess bestand makkelijk grote serverfouten kan veroorzaken, het .htaccess bestand niet tenzij u begrijpt hoe het werkt.’

Schaakmat?

We zouden graag zeggen dat WordPress versus Joomla! in een klinkklare overwinning voor WordPress is geëindigd, maar we houden het op ‘winnaar na een lange partij’. Waarom? Omdat de bewegingsvrijheid in WordPress groter is: dit CMS is goed te hanteren zonder aanleg webmaster te worden. In uitgangspunten is WordPress voor iedereen en Joomla! voor gebruikers met enige technische kennis.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.