WordPress plugin updates terugdraaien: zo doe je dat

WordPress plugin updates terugdraaien: zo doe je dat

Zoals je ongetwijfeld weet is het belangrijk om zowel de WordPress core als je thema’s en plugins zoveel mogelijk up-to-date te houden. Het kan echter voorkomen dat een plugin update problemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als er een bug in de code zit of als er sprake is van WordPress plugin conflicten. Dit is de reden dat we altijd aanraden om een volledige backup van je website te maken voordat je updates installeert. Het terugzetten van zo’n volledige backup is niet in alle situaties gewenst; zo kan het zijn dat je andere recente wijzigingen ook kwijtraakt. Als je weet welke plugin de oorzaak van je probleem is, kun je ervoor kiezen om alleen voor die specifieke plugin de update terug te draaien. Maar hoe werkt dat precies, WordPress plugin updates terugdraaien?

WordPress plugin updates terugdraaien naar een vorige versie

Met de WP Rollback plugin is WordPress plugin updates terugdraaien een fluitje van een cent!

Let op: Deze plugin werkt alleen voor plugins die in het officiële WordPress plugin directory staan. Indien het probleem wordt veroorzaakt door een plugins van derden, zal je die op een andere manier moeten terugdraaien naar een vorige versie.

  • Installeer en activeer de plugin.
  • Ga op je WordPress dashboard naar Plugins > Geïnstalleerde plugins. Je ziet dan dat er onder elke plugin die je vanaf het plugin directory op WordPress.org geïnstalleerd hebt, een nieuwe ‘Rollback’ link staat.
  • Zoek de plugin die je wilt terugdraaien en klik op de betreffende ‘Rollback link. Je komt dan op een pagina terecht waar je kunt zien welke plugin versie je geïnstalleerd hebt, en welke versies er beschikbaar zijn om terug te zetten. Selecteer de vorige versie en klik op de ‘Rollback’ knop.
  • Je krijgt nu het advies om eerst een volledige WordPress backup te maken. Als je dat al hebt gedaan, kun je meteen verder gaan.
  • WP Rollback zal de huidige versie van de plugin vervangen door de oudere versie die je geselecteerd hebt. Zodra dat gedaan is, hoef je alleen nog maar op de ‘Activeer plugin’ link te klikken.  

Tot slot

Indien je als gevolg van een plugin update niet meer op je WordPress dashboard kunt inloggen, zal je de betreffende plugin handmatig moeten verwijderen via FTP (dit zijn de 5 beste FTP clients voor WordPress gebruikers).

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.