In een perfecte wereld zou je na de livegang geen omkijken meer hebben naar je website. Maar zo werkt het niet. Om van een veilige en goed functionerende website verzekerd te blijven, moet je aandacht besteden aan onderhoud. WordPress websites zijn hier geen uitzondering op. Gelukkig heb je met WordPress wel de mogelijkheid om bepaalde werkzaamheden automatisch uit te laten voeren. In dit artikel belichten we 3 WordPress onderhoudstaken die je prima kunt automatiseren.
3 WordPress onderhoudstaken die je kunt automatiseren
#1. Website backups
Voordat je de WordPress core, je thema of je plugins gaat updaten, is het slim om even een volledige backup van je website te maken. Op die manier weet je zeker dat als er iets mis gaat, je je website weer kunt herstellen door de backup terug te zetten. Er zijn meerdere plugins die de mogelijkheid bieden om het maken van backups te automatiseren, zoals BackupBuddy, UpdraftPlus en ManageWP. Welke plugin je ook gebruikt, zorg dat je in elk geval twee dingen doet:
- Automatische backups instellen op vaste dagen en tijden;
- Zorgen dat je backups op meer dan één locatie worden opgeslagen, dus bijvoorbeeld lokaal op je computer én in de Cloud.
#2. Reacties modereren
Een van de WordPress onderhoudstaken die best wat tijd en inspanning vergen, is het modereren van reacties. Natuurlijk is de input die gebruikers op je blogberichten geven is positiefs; het is immers een indicatie dat je blogberichten gelezen worden en dat bezoekers daadwerkelijk betrokken genoeg zijn om te reageren. Helaas is automatisch alle reacties goedkeuren geen goed idee, aangezien de meeste WordPress websites flink wat spamreacties krijgen. Gelukkig is het niet noodzakelijk om handmatig alle reacties te beoordelen. De meeste oplossingen in onze top 10 anti-spam plugins voor WordPress bieden de mogelijkheid om het modereren van reacties vrijwel volledig te automatiseren. Check ook onze 3 snelle tips tegen spam (zonder plugin!).
#3. Link monitoring
Zowel interne als externe links spelen een cruciale rol op het gebied van user experience en SEO. Maar wanneer webpagina’s verplaatst of verwijderd worden, krijg je dode links. Deze hebben een negatieve impact op je geloofwaardigheid, zorgen voor hogere bounce rates en kunnen tevens zorgen dat je ranking verslechterd. Link monitoring, oftewel checken of alle linkjes op je site het nog doen, is daarom heel belangrijk. Natuurlijk is het allesbehalve praktisch om handmatige elke link op elke pagina van je WordPress site te controleren. Maar ook hier zijn plugins voor! Aanraders zijn de gratis Broken Link Checker plugin en de Broken Link Checker tool van ManageWP.
Tot slot
De bovenstaande WordPress onderhoudstaken zijn zeer geschikt om te automatiseren. “Maar hoe zit het dan met updates?” vraag je je wellicht af. Hoewel automatische thema en plugin updates sinds WordPress 5.5 gewoon via je dashboard zijn in te stellen, zouden we aanraden om hier heel voorzichtig mee te zijn. Automatisch updates uitvoeren maakt het namelijk een stuk lastiger om bij plugin conflicten de boosdoener te achterhalen. Handmatig updaten vergt dan wat meer werk, je kunt na het updaten in elk geval meteen controleren of alles nog naar behoren werkt. Dat is beter dan er op het meest onhandige moment ineens achter komen dat je website al een week niet bereikbaar is vanwege een automatische plugin update. Better safe than sorry!