Nieuwe plugin toont WordPress omgevingstype voor admins

Nieuwe plugin toont WordPress omgevingstype voor admins

Een van de kleinere maar heel handige toevoegingen aan WordPress 5.5 “Eckstine” is de nieuwe wp_get_environment_type() functie. Deze functie identificeert namelijk het WordPress omgevingstype van een installatie. En dat biedt veel mogelijkheden.

Identificatie van het WordPress omgevingstype

De wp_get_environment_type() functie maakt het mogelijk voor plugin en thema ontwikkelaars iets te doen met of een site als testsite, ontwikkelingssite of productiesite geïdentificeerd wordt. WordPress Marius Jensen deed een paar suggesties voor toepassingen waarbij de functie uitkomst zou kunnen bieden.

“Outbound emails kunnen gefilterd worden, en als get_environment() niet ingesteld is op production kunnen ze naar de ontwikkelaar verzonden worden.” Zo kunnen mails getest worden in een veilige omgeving, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze de eindgebruikers bereiken. Ook maakt de functie het mogelijk om een wp-admin melding in te stellen op sites die nog niet in live zijn. Zo is het veel duidelijker dat wat je nu doet geen invloed heeft op de site waar een bedrijf afhankelijk van is.

Display Environment Type

WordPress ontwikkelaar Roy Tanck maakt in zijn nieuwe plugin Display Environment Type al gebruik van de nieuwe functie. De plugin voegt een prominente rode notificatie aan de bovenste balk in de WordPress admin toe als het om een Productie site gaat. Custom omgevingstypes staan ingesteld op blauw en zijn voorzien van een gloeilamp icoon. Zo moet het in één oogopslag duidelijk zijn wat het WordPress omgevingstype is van de site waarop je bent ingelogd. Het omgevingstype is overigens alleen zichtbaar voor admin gebruikers.

WordPress omgevingstype

Plannen

Display Environment Type is de eerste plugin op WordPress.org die gebruik maakt van de nieuwe functie, maar er zijn al andere ontwikkelaars die hebben aangegeven plannen te hebben met de functie. Zo zei WordPress plugin ontwikkelaar Rene Hermenau dat hij de functie wil gaan gebruiken in de volgende update van zijn WP Staging plugin. WP Staging, momenteel actief op ruim 50.000 sites, maakt het mogelijk om snel een exacte kopie van je WordPress site te maken voor test- of ontwikkelingsdoeleinden.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.