WPBakery visual composer – wat zijn de voordelen

WPBakery visual composer of statische html pagina of zelfs een custom posts? Tot enkele jaren geleden hadden veel mensen nog een statische website, die volledig in html codes was opgebouwd. De meeste websites waren niet meer dan een visitekaartje voor je bedrijf of hobby sites om bijvoorbeeld recepten websites voor vriendengroepen; aan een tekst met bijbehorende foto hadden ze namelijk genoeg. Dit veranderde alles toen WordPress met een gemakkelijk blog website oplossing kwam. Echter de websites gemaakt met WordPress leken kwa look-and-feel veel op elkaar. Gelukkig hebben we nu goede plugins om je website op een makkelijke manier uniek te maken.

WP Bakery visual composer is een eenvoudige page / website builder plugin die je mogelijkheden geeft om je echte mooie webpagina’s te maken. Wij leggen uit waar de deze composer jou mee kan helpen en we laten je de eerste stappen zien.

Eén van de uitdagingen voor een DIY WordPress website maker is niet zozeer het bouwen van de website zelf, maar het vormgeven van losse pagina’s, waaronder de belangrijkste pagina: de homepage. De standaard editor in WordPress geeft je namelijk de opties om de inhoud van pagina’s aan te passen maar niet het design van de pagina.

Logo WPBakery visual composer

WordPress installeren en thema’s

We gaan ervanuit dat je WordPress al draaiend hebt. Zo niet lees dan deze paragraaf door.

Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In deze handleiding leggen wij stap voor stap uit hoe je WordPress installeert en aan de slag kunt met dit geweldige programma. De website is dan nog aardig standaard maar we gaan je helpen met het verder professionaliseren van jouw “look and feel”.

Deze wpbakery page builder is vaak inbegrepen wanneer je een premium thema koopt op Themeforest (waarschijnlijk door de hogere prijs en de hoeveelheid opties). Hierdoor is de plugin de populairste pagebuilder op dit moment. Echter niet elk thema heeft een page builder erin zetten.  WP Backery is een van de meest gebruikte visual composer voor WordPress. Wat dit precies is, leggen we je hieronder uit.

Wat is de wpbakery visual composer?

Je wordpress thema kan je met behulp van plugins veranderen. Een plugin is het best te omschrijven als software dat je instaat stelt de functionaliteit van je website naar wens aan te passen. De visual composer is zo een plugin. Wat deze plugin bijzonder maakt is het feit dat het de gebruiker ook de mogelijkheid biedt om een eigen thema te ontwerpen aan de hand van elementen. De pagina pagina layouts maak je makkelijk met WP Backery. Je kan ontwerpen (design options) meerdere keren terug laten komen of iedere pagina uniek maken.

WP Backery bezit een aantal elementen die je in elke willekeurige pagina op je website kan invoegen. Aangezien het aantal aangeboden elementen gevarieerd en uitgebreid is, heb je minder plugins nodig om je website te bouwen. Hierdoor gebruik je ook minder ruimte hetgeen de snelheid van je website ten goede komt. De plugin kan worden gebruikt als backend editor of frontend editor. Het is in feite een drag and drop systeem om makkelijk je website vorm te geven zonder programmeer kennis.

Elementen – Hoe gebruik ik de visual composer

Wij gebruiken de composer visual vaak om websites vorm te geven. De plugin introduceert het gebruik van elementen, waarmee je de layout van de website inhoudelijk kan aanpassen. Om alles uit deze plugin te kunnen halen dien je ook de visual composer hub te installeren waardoor je toegang krijgt tot meerdere thema’s, elementen en extensions.

Begin met het schetsen van een ontwerp op papier hoe de website er ongeveer uit moet zien. Dit helpt je om een structuur te bedenken en daarna om te zetten in een digitale website. Deze blueprint maakt vaak eenvoudig duidelijk hoe je de elementen goed kan plaatsen.

Je kan met de wp visual composer ook een aparte mobiele versie maken die er op een telefoon anders uitziet.

Andere belangrijke elementen (content elements) zijn:
h3>WP Bakery Builder element: Tekstblok

Het meest gebruik je in de praktijk het bekende tekstblok. Je kan hier tekst of html in plaatsen. Je kan ook een afbeelding plaatsen met standaard WordPress knoppen

WP Bakery Builder element: Afbeelding

Hiermee kun je een afbeelding plaatsen. Je hebt dan ook veel opties, bijvoorbeeld hoe je afbeelding in het beeld verschijnt.

WP Bakery Builder element: Knop / Button

Heel handig als je een button wilt toevoegen. Je kan de grootte, kleur, tekst en link gemakkelijk aanpassen

WP Bakery Builder element: Spacing

Soms ook wel Gap genoemd. Heel handig om een onzichtbare verticale ruimte toe te voegen zodat je elementen netjes kunt uitlijnen op andere element.

WP Bakery Builder element: Tabs

Ietsje ingewikkelder om te maken maar wel super ideaal als je veel informatie op een pagina wilt plaatsen.
Je kunt een aantal tabs maken en in elke tab weer een nieuw element plaatsen.

Zie bijgevoegd Plaatje voor alle elementen, zoals een contactformulier.

 

Ons advies: begin met de installatie van de plugin, start met experimenten, en als je er niet uitkomt kan je altijd onze hulp inroepen. Je hebt een gratis probeer versie of een betaalde versie.

 

Kijk ook nog deze video voor meer instructies: