Als je je met WordPress bezighoudt, heb je vast weleens gehoord van de term ‘WordPress multisite.’ Maar wat is het precies? En is het geschikt voor jou?
Wat is een WordPress multisite?
Sinds WordPress 3.0 in de zomer van 2010 werd uitgerold, is het mogelijk om een WordPress Multisite (WPMU) op te zetten, oftewel een netwerk van meerdere WordPress websites die vanaf één installatie (en dus ook vanuit één backend) beheerd kunnen worden. Afgezien van het feit dat je maar één keer hoeft in te loggen op de WordPress Admin, worden ook de updates voor al je websites tegelijkertijd uitgevoerd. Alle websites in het netwerk (subsites) zijn met elkaar verbonden en maken tevens gebruik van dezelfde database.
Is een WordPress multisite geschikt voor mij?
Als je meerdere websites in je beheer hebt kan een WordPress multisite een goede keuze zijn, mits je al je websites vanaf één backend wilt kunnen beheren en je voor alle subsites dezelfde WordPress thema’s en plugins gebruikt. Ook is het belangrijk dat alle websites bij dezelfde webhost zijn ondergebracht.
Een WordPress multisite is niet geschikt wanneer:
- De subsites die je beheert gebruik maken van verschillende thema’s;
- Je veel custom thema’s en plugins gebruikt;
- Wanneer de subsites allemaal een apart IP-adres nodig hebben;
- Wanneer het gaat om websites voor verschillende opdrachtgevers;
- Wanneer je opdrachtgevers hun websites in eigen beheer willen houden.
Ik heb mijn WordPress websites ondergebracht bij verschillende webhosts, wat nu?
Als je een multisite wilt opzetten is het zaak om eerst al je subsites bij dezelfde webhost te stallen. Je kunt dan de beste host uitkiezen en de andere websites daarnaartoe verhuizen. Als je nog geen website hebt, is het verstandig om meteen voor een goede webhost te kiezen, zodat je migratieproblemen in de toekomst kunt vermijden.