WordPress afbeeldingen: hoe worden ze opgeslagen?

WordPress afbeeldingen: hoe worden ze opgeslagen?

In dit artikel leggen we uit hoe WordPress afbeeldingen opslaat, en wat je kunt doen om de bestanden in je Media Bibliotheek netjes te ordenen.

Hoe slaat WordPress afbeeldingen op?

WordPress heeft een ingebouwd systeem voor het beheren van je media uploads, zoals afbeeldingen, video’s, muziek en documenten. Dat systeem biedt je de mogelijkheid om bestanden naar je WordPress Media Bibliotheek te uploaden, en de bestanden te beheren en te bewerken.

WordPress slaat standaard al je afbeeldingen en andere uploads op in de /wp-content/uploads/ map op je servers. Die uploads worden allemaal netjes geordend in mappen. Dit gebeurd op basis van maand en jaar.

Om een voorbeeld te geven: alle bestanden die je in juli 2016 hebt geupload, zijn opgeslagen in:

/wp-content/uploads/2016/06/

WordPress voegt ook informatie over je uploads toe. Die informatie wordt opgeslagen in de database als een attachment post type, onder de posts tabel. Als je afbeeldingen toevoegt aan berichten of pagina’s, dan wordt de bijbehorende informatie opgeslagen in de posts meta tabel.

Als je via een FTP cliënt inlogt en bestanden van je server verwijdert, dan worden deze niet uit de WordPress database verwijdert. Die afbeeldingen worden dan als ‘broken images’ op je WordPress site weergegeven; de informatie is er nog wel, maar de afbeelding zelf niet meer.

Zou je referenties naar je afbeeldingen uit de database verwijderen, dan worden deze niet meer in de Media Bibliotheek weergegeven. Zelfs niet als je afbeeldingen nog allemaal intact zijn en nog netjes op je server staan.

Wijzigen hoe WordPress afbeeldingen opslaat

WordPress is standaard zo ingesteld dat je de upload locatie vanuit de WordPress admin area niet kunt wijzigen. De enige aanpassing die je kunt maken, is de maand en jaar mappen uitschakelen. Dit kun je doen bij Instellingen > Media. Als je dit hebt uitgeschakeld worden je uploads direct in de /wp-content/uploads/ map opgeslagen.

Het is wel mogelijk om een custom upload locatie te gebruiken in plaats van de standaard locatie. Hiervoor moet je echter wel aanpassingen doen in wp-config.php. Wil je bijvoorbeeld dat de upload locatie veranderd wordt naar /wp-content/files/, zet dan de volgende regel code in het bestand:

define( 'UPLOADS', 'wp-content/'.'files' )

Als je een upload locatie buiten WordPress wil opgeven, zoals http://www.voorbeeld.nl/bestanden/ dan moet je het pad in wp-config.php instellen als:

define( 'UPLOADS', ''.'files' );

Afbeeldingen ordenen in WordPress

Je kunt in WordPress niet zelf een mappenstructuur bepalen bij het uploaden van je afbeeldingen. Dit maakt het lastig als je gewend bent om je afbeeldingen in een mappenstructuur te ordenen, zoals je bijvoorbeeld op je computer doet.

Wat je wel kunt doen om je afbeeldingen in WordPress te ordenen, is gebruik maken van tags. WordPress plugins zoals Envira Gallery maken het ordenen van je afbeeldingen makkelijker met albums en tags.

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel wat wijzer geworden over hoe WordPress jouw afbeeldingen opslaat. Wil je weten hoe je afbeeldingen het beste kunt optimaliseren voor WordPress, dan kun je hier terecht.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.