WordPress afbeeldingen: hoe worden ze opgeslagen?

wordpress afbeeldingen

In dit artikel leggen we uit hoe WordPress afbeeldingen opslaat, en wat je kunt doen om de bestanden in je Media Bibliotheek netjes te ordenen.

Hoe slaat WordPress afbeeldingen op?

WordPress heeft een ingebouwd systeem voor het beheren van je media uploads, zoals afbeeldingen, video’s, muziek en documenten. Dat systeem biedt je de mogelijkheid om bestanden naar je WordPress Media Bibliotheek te uploaden, en de bestanden te beheren en te bewerken.

WordPress slaat standaard al je afbeeldingen en andere uploads op in de /wp-content/uploads/ map op je servers. Die uploads worden allemaal netjes geordend in mappen. Dit gebeurd op basis van maand en jaar.

Om een voorbeeld te geven: alle bestanden die je in juli 2016 hebt geupload, zijn opgeslagen in:

/wp-content/uploads/2016/06/

WordPress voegt ook informatie over je uploads toe. Die informatie wordt opgeslagen in de database als een attachment post type, onder de posts tabel. Als je afbeeldingen toevoegt aan berichten of pagina’s, dan wordt de bijbehorende informatie opgeslagen in de posts meta tabel.

Als je via een FTP cliënt inlogt en bestanden van je server verwijdert, dan worden deze niet uit de WordPress database verwijdert. Die afbeeldingen worden dan als ‘broken images’ op je WordPress site weergegeven; de informatie is er nog wel, maar de afbeelding zelf niet meer.

Zou je referenties naar je afbeeldingen uit de database verwijderen, dan worden deze niet meer in de Media Bibliotheek weergegeven. Zelfs niet als je afbeeldingen nog allemaal intact zijn en nog netjes op je server staan.

Wijzigen hoe WordPress afbeeldingen opslaat

WordPress is standaard zo ingesteld dat je de upload locatie vanuit de WordPress admin area niet kunt wijzigen. De enige aanpassing die je kunt maken, is de maand en jaar mappen uitschakelen. Dit kun je doen bij Instellingen > Media. Als je dit hebt uitgeschakeld worden je uploads direct in de /wp-content/uploads/ map opgeslagen.

Het is wel mogelijk om een custom upload locatie te gebruiken in plaats van de standaard locatie. Hiervoor moet je echter wel aanpassingen doen in wp-config.php. Wil je bijvoorbeeld dat de upload locatie veranderd wordt naar /wp-content/files/, zet dan de volgende regel code in het bestand:

define( 'UPLOADS', 'wp-content/'.'files' )

Als je een upload locatie buiten WordPress wil opgeven, zoals http://www.voorbeeld.nl/bestanden/ dan moet je het pad in wp-config.php instellen als:

define( 'UPLOADS', ''.'files' );

Afbeeldingen ordenen in WordPress

Je kunt in WordPress niet zelf een mappenstructuur bepalen bij het uploaden van je afbeeldingen. Dit maakt het lastig als je gewend bent om je afbeeldingen in een mappenstructuur te ordenen, zoals je bijvoorbeeld op je computer doet.

Wat je wel kunt doen om je afbeeldingen in WordPress te ordenen, is gebruik maken van tags. WordPress plugins zoals Envira Gallery maken het ordenen van je afbeeldingen makkelijker met albums en tags.

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel wat wijzer geworden over hoe WordPress jouw afbeeldingen opslaat. Wil je weten hoe je afbeeldingen het beste kunt optimaliseren voor WordPress, dan kun je hier terecht.

5 reacties op “WordPress afbeeldingen: hoe worden ze opgeslagen?”

 1. Monique schreef:

  Ik zie dat er afbeeldingen worden bewaard die ik permanent had weg gegooid in de media map..
  Zo word mijn hosting wel heel snel vol natuurlijk..

 2. Ria B schreef:

  Ik heb de grootste toestanden sinds 2 dagen ..
  Mijn foto’s zijn niet allemaal zichtbaar..sinds een paar dagen
  Ik zag dat foto’s die ik gisteren via media in een bericht zet, de link hebben naar een map , content upload , uit het jaar 2013 , terwijl dat 2017 zou moeten zijn.
  Ik heb nu via wat ik hier lees , het vinkje weggehaald , toch zijn nog steeds niet al mn foto’s zichtbaar.
  foto word nu wel gewoon in de map gezet maar is nog steeds niet zichtbaar.

 3. SgtPepper schreef:

  Dat WordPress bepaalt dat er alleen mappenstructuur op datum beschikbaar is, mag op z’n zachtst vreemd genoemd worden. Documenten en afbeeldingen wil je toch doorgaans op onderwerp en/of soort beheren. De datum is toch een relatief onbelangrijk gegeven? Als je grote grote hoeveelheden documenten en afbeeldingen/video’s publiceert, lijkt WP dus tamelijk onbruikbaar.

 4. Appelvrouw schreef:

  Tot voor kort kon ik de media map openen middels “Media”. Maar de vernieuwde wordpress versie (met moeilijk of niet te vinden opties) steeds meer heeft overgenomen van de oude (makkelijke!) versie zie ik die optie niet meer. Hoe kom ik nu weer in die map of foto’s te verwijderen?

  • Thijs Verhoeven schreef:

   Is de optie “Media” volledig verdwenen uit het linker menu nadat je de WordPress versie hebt geupdate? Want dat zou niet mogen gebeuren. Kun je wel de media bibliotheek raadplegen als je een bericht of pagina aan het opmaken bent? Via die plek kun je ook media verwijderen namelijk.

   Mvg
   Thijs

Geef een reactie