WordPress 5.5.1 repareert miljoenen websites

WordPress 5.5.1 repareert miljoenen websites

WordPress 5.5.1 is nu beschikbaar. Deze update, die verrassend snel na WordPress 5.5 werd uitgerold, is om te voorkomen dat er nog meer websites ‘kapot’ gaan.

Problemen na WordPress 5.5 update

Nadat WordPress 5.5 “Eckstine” op 11 augustus werd uitgerold, bleken er miljoenen WordPress websites problemen te ervaren. De oorzaak? In WordPress 5.5 werden de globale JavaScript objecten verwijderd zonder geleidelijk uitgefaseerd te worden. Waar veel sites geen enkel probleem hadden, gingen miljoenen WordPress websites ‘kapot’ omdat bepaalde plugins of thema’s waarvan zij gebruik maakten, niet op deze wijzigingen waren voorbereid. Daarom werd besloten om een vervroegde onderhoudsupdate uit te brengen in de vorm van WordPress 5.5.1.

Backfill

WordPress 5.5.1 is ontworpen als een soort grote patch, die plugin en thema ontwikkelaars de tijd geeft om hun software te updaten. De update voegt een zogeheten backfill voor globale objecten toe, zodat ze geen JavaScript foutmeldingen meer veroorzaken.

Er is een spreadsheet gepubliceerd met honderden plugins en thema’s die problemen veroorzaakten na het updaten naar WordPress 5.5. In deze spreadsheet staat bij elke plugin en elk thema vermeld wat het specifieke probleem is. Plugin en thema ontwikkelaars hebben nog tot de release van WordPress 5.7 in maart 2021 de tijd om hun codes te patchen. Doen ze dat niet, dan zal dat alsnog in foutmeldingen resulteren.

WordPress 5.5.1 downloaden

Bij websites waar automatische updates ingeschakeld zijn, is het update-proces waarschijnlijk al voltooid. Voor de websites die geen automatische updates hebben is geschakeld is WordPress 5.5.1 hier te downloaden. Je kunt ook naar je WordPress dashboard gaan en dan naar Updates > Update Now. We raden je wel aan om zoals altijd even een backup te maken voor het geval er iets misgaat.

Voor meer informatie kun je de officiële release post op WordPress.org lezen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.