WordPress 5.1 “Betty” is uit

WordPress 5.1 “Betty” is uit

Afgelopen week werd WordPress 5.1 “Betty” uitgerold. Deze update, vernoemd naar de Amerikaanse jazzzangeres Betty Carter, is de eerste grote update sinds Gutenberg in de core werd geïntegreerd. WordPress 5.1 is dan ook voornamelijk gericht op het verbeteren van de performance van en in de editor, en het helpen van gebruikers om hun verouderde PHP-versies te updaten.

Soepelere gebruikerservaring

Voorafgaand aan de release van 5.1, was WordPress 5.0 al meer dan 35 miljoen keer gedownload. Gebruikers die de nieuwe block editor al gebruikten, zullen ervaren dat deze meer responsive is, waardoor het schrijven van blogposts een stuk soepeler gaat. WordPress 5.1 bevat de performance verbeteringen van Gutenberg 4.8+ – een snellere pagina initialisatie, verbeterde typprestaties, en optimalisatie van verschillende achtergrondprocessen.

Nieuwe Site Health features

WordPress 5.1 introduceert een aantal nieuwe features van het Site Health project. WordPress kan nu detecteren of een website op een onveilige, verouderde versie van PHP draait. Als dat het geval is, zal er een melding op het dashboard worden weergegeven met informatie over hoe je PHP kunt updaten. Er wordt ook gecontroleerd voor PHP-versie compatibiliteit met plugins. WordPress 5.1+ voorkomt dat gebruikers nieuwe plugins installeren waarvoor hogere PHP-versies vereist zijn dan zij hebben draaien.

Overige verbeteringen

WordPress 5.1 bevat een breed scala aan verbeteringen ‘onder de motorkap’, welke vooral interessant zijn voor ontwikkelaars. Hierbij kun je denken aan:

  • Nieuwe database tabel om metadata op te slaan die geassocieerd is met multisite netwerken
  • Geüpdatete Cron API met nieuwe functies om te assisteren met het terugsturen van data, nieuwe filters voor het modificeren van Cron opslag
  • Nieuwe JavaScript-bouwprocessen
  • Updates van de waarden voor de WP_DEBUG_LOG constante

WordPress 5.1 downloaden

WordPress 5.1 is hier te downloaden. Je kunt ook naar je WordPress Dashboard gaan en dan naar Updates > Update Now.

WordPress Website Update Pakket

Wil je je nooit meer zorgen meer hoeven maken over updates en de veiligheid van je WordPress website? Dan is het aanschaffen van het WordPress Website Update Pakket een goede investering. Met dit pakket worden de nieuwste WordPress en plugin updates altijd direct op je website geïnstalleerd. Bovendien worden eventuele functies die na een update niet meer werken, geheel kosteloos voor je hersteld.

 

Lees ook: Nieuwe Wapuu Dashboard Pet plugin toont site gezondheid

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.