WordPress 5.0 RC vandaag verwacht, ondanks oproep om uitstel

WordPress 5.0 RC vandaag verwacht, ondanks oproep om uitstel

WordPress core contributors deden afgelopen maandag een oproep om de officiële release van WordPress 5.0 uit te stellen naar januari. De Release Candidate werd maandag verwacht, maar degenen die aandrongen op uitstel noemden het grote aantal openstaande tickets en het feit dat veel bevestigde bugs worden doorgeschoven naar follow-up releases. Nu blijkt dat WordPress 5.0 RC alsnog vandaag wordt uitgerold.

Weetje: Een Release Candidate (RC) is een bèta versie met de potentie om het uiteindelijke product te worden, dat klaar staat om uitgerold te worden tenzij er ernstige bugs opduiken.

Oproep om uitstel WordPress 5.0 RC

“Ik zie serieus niet in hoe we vandaag een release candidate kunnen uitrollen,” zei Joe McGill. “Als we dat doen, dan zeggen we of dat we het oké vinden om een grote WordPress versie met zoveel bekende problemen te publiceren, of dat de term ‘release candidate’ eigenlijk geen betekenis heeft. Ik zou willen voorstellen dat we de planning wijzigen om WordPress 5.0 RC in ieder geval 4 weken uit te stellen zodat we een redelijke deadline hebben, en in de tussentijd door kunnen met het uitrollen van beta’s.”

Vrijwel elke contributor die betrokken was bij de discussie was enthousiast over Gutenberg, maar drong er desondanks bij Matt Mullenweg op aan om de RC vier weken op de schuiven en de code te ‘bevriezen’ om de WordPress community de tijd te geven zich voor te bereiden.

Veel contributors begrijpen niet waarom er zo’n haast is om 5.0 uit te rollen. Meerdere mensen merkten op dat het lijkt of er andere maatstaven worden gehanteerd voor Gutenberg dan bij voorgaande versies, waar belangrijke features simpelweg geen bekende bugs mochten bevatten.

Matt Mullenweg reageerde op de zorgen van de contributors door te melden dat er al bijna een miljoen (Jetpack tracked) blogposts zijn gemaakt met de nieuwe editor, in werkelijkheid waarschijnlijk het dubbele. Hij wees op de explosie van plugins bovenop Gutenberg en initiatieven zoals ACF en Block Lab.

“Degenen die denken dat de editor niet geschikt is kunnen op elk moment overstappen op de Classic Editor, ook post-5.0, en WP blijven gebruiken zoals ze altijd hebben gedaan, in ieder geval tot aan 2022 en waarschijnlijk daarna ook nog.”

Problemen met plugins

Ja, er worden inderdaad interessante plugins op Gutenberg gebouwd. Maar die gaan kapot bij elke nieuwe versie van de editor, zo zeggen de contributors. Twee dagen geleden werd Gutenberg 4.5 uitgerold, dat moest aansluiten bij de eerste WordPress 5.0 RC feature set. Maar 4.5 introduceerde een regressie die een white screen of death veroorzaakte bij het laden van custom post types in de Classic Editor. Daarom moest gisteren op stel en sprong nog een 4.5.1 release worden uitgerold. Elke nieuwe versie introduceert nieuwe wijzigingen waardoor de plugins niet meer goed werken, en vereisen daardoor onmiddellijke updates van plugin ontwikkelaars.

Gutenberg tech lead Matias Ventura plaatste gisteren een update om te bevestigen dat WordPress 5.0 niet op 27 november zal verschijnen zoals gepland was. Maar hij noemde geen secundaire datum.

Tijdens de core developers chat laaide de discussie omtrent de release datum van WordPress 5.0 hoog op. Toen Gary Pendergast suggereerde dat het wel haalbaar was om 5.0 in december uit te rollen, antwoordde Yoast CEO Joost de Valk: “I’m going to raise hell if we do december.”

“Hou er alsjeblieft ook rekening mee dat de plugin shops die hun prioriteiten moeten veranderen om blocks klaar te krijgen voor 5.0, ze meerdere keren hebben moeten repareren in de afgelopen paar weken,” vulde Kevin Hoffman aan. “Het succes van 5.0 hangt net zo veel af van third-party ondersteuning als van de core.”

Eindeloze cyclus

Men is het er wel over eens dat het zo snel mogelijk uitbrengen van een RC wel een bevriezing van de code zou forceren, waardoor ontwikkelaars meer tijd hebben om zich voor te bereiden.

Nu lijken ze vast te zitten in een eindeloze cyclus van zaken breken en repareren. Hoewel de timing op de Amerikaanse feestdag niet ideaal is voor een RC, is het wel zo dat Gutenberg niet veel langer uitgesteld moet worden. Op een gegeven moment moet het schip gewoon de haven uit geduwd worden om te zien hoe het vaart.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.