WordPress 3.7: Basie

Met versie 3.7 van WordPress is de razend populaire open-source software inmiddels weer aanbeland bij een gloednieuwe versie. De codenaam van de software is “Basie”, vernoemd naar Amerikaanse jazz pianist en componist William James “Count” Basie. Het core development team van WordPress houdt in de bijnaam-traditie dus vast aan haar voorliefde voor jazz muzikanten, zoals bij alle voorgaande versies.

WordPress 3.7 Count Basie

Wat is er nieuw in WordPress 3.7 Basie?

Mat Mullenweg, één van de mede-oprichters van WordPress, is behoorlijk enthousiast en heeft al gesteld dat er belangrijke wijzigingen in de kern van de software zijn veranderd. Concreet komt de nieuwe versie onder andere neer op het volgende:

  • WordPress versie 3.7 heeft automatische updates zodat, zonder dat je je er zorgen over hoeft te maken, kleine WordPress updates (zoals naar 3.7.1.) automatisch worden geïnstalleerd. Voor grotere updates zal je alsnog zelf op je muis moeten klikken.
  • De wachtwoord suggestie tool die aanwezig was in WordPress is verbeterd. Er wordt nu gebruik gemaakt van Dropbox’s zxcvbn library. Dit zorgt ervoor dat veelvoorkomende combinaties automatisch worden gespot, zodat je nieuw gekozen wachtwoord altijd zo moeilijk mogelijk te raden zal zijn.
  • Last but not least – fijn nieuws voor Nederlanders! Basie zorgt er tevens voor dat geïnstalleerde taalpakketten sneller worden geupdate, zodat je je niet meer over taalbestanden zorgen hoeft te maken. Dit is natuurlijk vooral handig als je voor je WordPress-installatie een andere taal dan Engels gebruikt.

Hiernaast zijn er nog verschillende andere features toegevoegd aan de nieuwste versie van WordPress. Zo worden zoekresultaten beter weergegeven: deze worden voortaan gerangschikt op relevantie in plaats van datum, waarbij er onder andere op keywords in titels en posts wordt gezocht. Hiernaast is het gemakkelijker geworden voor ontwikkelaars om data op te vragen gebaseerd op tijd en datum. Wil je weten hoeveel posts je hebt gepubliceerd op een maandagochtend? Dit is voortaan simpeler op te vragen.

Basie luidt ook een nieuwe manier van developen voor WordPress zelf in.

Synchroon aan de ontwikkeling van 3.7, zit namelijk ook versie 3.8 van WordPress reeds in de pijplijn. De verwachting is dat versie 3.8 dan ook vrij snel – volgens sommige geruchten in december al – het levenslicht zal zien. Uiteraard zijn de handleidingen van WP Handleiding helemaal compatible met WordPress 3.7 Basie.

Geef een reactie