Verklarende woordenlijst voor WordPress beginners!

Verklarende woordenlijst voor WordPress beginners!

Als je net begint met WordPress leren, dan kunnen alle termen die in artikelen en tutorials worden gebruikt soms behoorlijk overweldigend zijn. Daarom hebben we een handige verklarende woordenlijst voor WordPress beginners samengesteld!

Woordenlijst voor WordPress beginners

Admin: Een admin is iemand die 100% toegang heeft tot je WordPress Dashboard. Dat betekent dat hij of zij toegang heeft tot je thema, berichten, instellingen, etc. Als je je WordPress blog in je eentje beheert, dan heb jij alleen admin rechten. Maar werk je bijvoorbeeld samen met een webdesigner, dan zou je die ook admin rechten kunnen geven.

Child Thema: Een child thema is een subthema dat de functionaliteit, stijlen en features van het parent thema ‘erft.’ Het voordeel van een child thema is dat je het parent thema kunt updaten zonder dat de aanpassingen die bij het child thema zijn gemaakt worden beïnvloed.

CSS: CSS (Cascading Style Sheets) is een taal die wordt gebruikt om het uiterlijk en de opmaal van HTML documenten te definiëren. WordPress thema’s maken gebruik van zowel HTML als CSS. Elk WordPress thema bevat een style.css document waarin alle ‘stijl-regels’ staan voor dat betreffende thema. CSS is vrij simpel te gebruiken en te leren. Met een beetje basiskennis kun je zelf het uiterlijk en de opmaal van je thema aanpassen.

Dashboard: Je Dashboard is in feite de ‘thuisbasis’ van je blog en mag dus zeker niet ontbreken in onze woordenlijst voor WordPress beginners. Hier kun je alles vinden dat je nodig hebt om je blog te beheren.

Domeinnaam: Een domeinnaam is de naam de gebruikt wordt om een website op het internet te definiëren. Aan de ‘achterkant’ worden websites geassocieerd met IP adressen; numerieke adressen die je browser vertellen waar op het internet de website gevonden kan worden. Zulke adressen zijn natuurlijk lastig voor mensen om te onthouden, en daarom heeft elke website een corresponderende domeinnaam. Zie het maar als de menselijke, leesbare versie van het IP adres. Onze domeinnaam is wphandleiding.nl.

FTP: FTP (File Transfer Protocol) is een internet protocol dat gebruikt wordt om bestanden over het internet te ‘vervoeren’ van de ene computer naar de andere. Om een voorbeeld te geven, als je een WordPress blog hebt dan gebruik je vaak FTP om alle bestanden vanaf je computer naar de server up te loaden.

Javascript: Javacript is een programmeertaal die je de mogelijkheid biedt om dynamische elementen aan je WordPress blog toe te voegen. Hierbij kun je denken aan sliders, knoppen, popups, enz. WordPress maakt, evenals WordPress thema’s en plugins, gebruik van Javascript in combinatie met andere scripttalen en programmeertalen om snellere, interactievere en betere webapplicaties te creëren.

Hosting: Je host is de server of locatie waar alle bestanden en alle content voor je blog worden opgeslagen. Zie het maar als een kluis voor je website. Je host zorgt ervoor dat alle bestanden beschikbaar zijn op het internet.

Open source: Open source is een term die gebruikt wordt om computer programma’s te beschrijven waarvan de broncode voor iedereen zichtbaar is. WordPress is ook open source. Iedereen kan de broncode bekijken, aanpassen en verbeteren. Een open source model zorgt er voor dat software ontwikkelaars sneller fouten (bugs) in hun code kunnen ontdekken en oplossen.

Permalink: Permalink is een afkorting voor permanent link. Het betreft hier de specifieke URL voor een bericht of pagina. Hier kun je lezen hoe je permalinks kunt aanpassen in WordPress.

PHP: PHP is een programmeertaal die gebruikt wordt om dynamische, interactieve websites te creëren.

Plugins: Plugins zijn kleine bestanden die je aan je blog kunt toevoegen om de functionaliteit te verbeteren. WordPress kan zonder plugins ook al een hoop, maar plugins maken dingen vaak net even wat simpeler. Denk bijvoorbeeld aan een plugin waarmee je je Instagram feed aan je blog kunt toevoegen, een contactformulier in een pop-up kunt laten openen, landingspagina’s kunt maken en nog veel meer. Er is overal wel een plugin voor!

Responsive: Een responsive website is in staat zich automatisch aan te passen aan het apparaat waarop de site bekeken wordt. Dat betekent dat de website er zowel op desktop computers en laptops als op tablets en smartphones goed uitziet en gemakkelijk te gebruiken is. Responsiveness is heel belangrijk omdat het merendeel van de internetgebruikers mobiele apparaten gebruikt. Dit is dan ook één van de belangrijkste definities in onze verklarende woordenlijst voor WordPress beginners.

SEO: SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel Zoekmachine Optimalisatie. Dit is een verzamelnaam voor verschillende methodes om je blog te optimaliseren, waardoor je hoger scoort in zoekmachines.

Shortcodes: Shortcodes in WordPress zijn kleine stukjes code die je de mogelijkheid bieden om verschillende dingen makkelijker te doen, zonder dat je direct in de code hoeft te rommelen. Zo kun je bestanden embedden of objecten creëren die normaal gesproken heel wat code zouden vereisen. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van shortcodes.

Thema: Een WordPress thema is een verzameling van templates en stylesheets die gebruikt worden om het uiterlijk en de weergave van een WordPress site te definieren. WordPress thema’s kunnen beheerd worden vanaf het WordPress Dashboard onder Appearance > Themes. Er zijn zowel gratis als betaalde WordPress thema’s verkrijgbaar. Elk thema heeft een eigen ontwerp, layout en functionaliteiten.

Users: Een groot verschil tussen WordPress en Blogger is dat je bij WordPress meerdere gebruikers aan één blog kunt toevoegen. Dat is erg handig voor bijvoorbeeld blogs waarbij meerdere bloggers bijdrages leveren. Je kunt gebruikers ook rollen geven, zoals guest, author, editor of admin.

Widgets: Een widget is een klein blok dat een specifieke functie heeft op je blog. Widgets zijn ontwikkeld om WordPress gebruikers op een simpele, gebruiksvriendelijke manier controle te geven over het ontwerp en de structuur van hun WordPress thema. Je kunt widgets eenvoudig naar een specifieke widget area slepen. Ga in je WordPress Dashboard naar Appearance > Widgets voor een lijst met de beschikbare widgets.

Mis je nog termen in onze WordPress woordenlijst voor beginners? Laat het ons weten in de reacties!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.