Hoe weet je op welke WordPress versie een website draait als je geen toegang hebt tot de backend? De meest betrouwbare manier om de WordPress versie te vinden is natuurlijk door in te loggen op de WordPress admin en onder ‘Updates’ te kijken. Maar dat is niet altijd mogelijk.
Er zijn verschillende redenen waarom je de WordPress versie van een website zou willen achterhalen:
- Je bent benaderd door een nieuwe cliënt, en door het achterhalen van de WordPress versie kun je een aardig idee krijgen van hoe goed zijn website is onderhouden.
- Je bent bezig met het diagnosticeren van server foutmeldingen, en wilt kijken of een oude WordPress versie misschien de oorzaak is.
- Je bent iets tegengekomen dat je nog niet eerder hebt gezien en wilt weten of het aan een nieuwe WordPress versie gerelateerd is.
Manieren om te checken op welke WordPress versie een website draait
Hieronder beschrijven we 5 manieren om de WordPress versie van een website te achterhalen. Ze werken niet altijd, maar er zal altijd wel een manier zijn die werkt in jouw situatie!
#1. Het readme.html bestand
De makkelijkste manier om erachter te komen op welke WordPress versie een website draait is wanneer je geen toegang hebt tot de admin, is door te kijken naar het readme.html bestand. Dit wordt automatisch geïnstalleerd in de root directory van een WordPress site. De link is dus https://www.dedomeinnaam.nl/readme.html.
#2. De feed generator tag
Als je geen toegang krijgt tot het readme.html bestand (of het bestand uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd is door de betere webdevelopers of webhosts), kun je kijken naar de bron van de RSS feed van de website. Dat is www.dedomeinnaam.nl/feed/. Meestal bevat de XML een <generator> tag waarin de versie als ?v=x.x. variabele staat.
#3. Generator tag in de HTML broncode
Soms kun je ook gewoon naar de HTML broncode van een webpagina kijken om een generator tag te vinden, zoals <meta name=”generator” content=”WordPress 4.8.1″ />. Dit is echter wel zeer thema-specifiek, dus altijd eerst even de feed checken.
#4. Versie van bestanden in de HTML broncode
In HTML bestanden van homepagina’s staan bijna altijd een aantal script includes, zoals een comment-reply.js bestand. Wanneer dat op de juiste manier door een thema is toegevoegd, staat er altijd een versienummer aan het einde van de URL van de bestandsbron. Als er geen versie gespecificeerd is, wordt de huidige WordPress versie gebruikt.
#5. Een WordPress plugin checker
Er zijn een aantal plugins ontwikkeld om de WordPress versienummers te achterhalen. Je kunt ook één van de plugin checkers voor WordPress gebruiken die we vorige maand bespraken; deze kunnen namelijk ook aangeven op welke WordPress versie de betreffende website draait.