Wat je moet doen na het installeren van WordPress

Wat je moet doen na het installeren van WordPress

Miljoenen websites op het internet draaien op WordPress, en dit aantal groeit dagelijks. Er zijn dan ook tientallen goede redenen waarom je voor WordPress zou kunnen kiezen. WordPress installeren is een eitje – maar wat moet je daarna doen? Wij hebben een handige checklist voor je opgesteld om ervoor te zorgen dat je straks niet alleen een mooie, maar ook een veilige WordPress site hebt!

Starten met WordPress

#1. Verwijder de “admin” gebruiker

Elke WordPress installatie wordt geleverd met een standaard gebruikersnaam, namelijk “admin.” Het is heel belangrijk dat je die gebruikersnaam na de installatie aanpast naar een unieke gebruikersnaam; een admin gebruiker met de gebruikersnaam “admin” zorgt namelijk dat je website veel makkelijker gehackt kan worden. Je kunt het beste eerst een andere admin account aanmaken. Log in op je nieuwe admin account en verwijder vervolgens de standaard admin account.

#2. Pas de website titel en beschrijving aan

WordPress wordt standaard geleverd met een website titel en een zogeheten tagline. Deze kun je aanpassen bij Settings > General naar een titel en tagline die jouw website het best beschrijven.

#3. Verwijder de onnodige standaard zaken

Elke WordPress installatie heeft een aantal standaard zaken, waaronder een “hello” post, een demo comment en een aantal widgets. Verwijder deze als je denkt dat je ze niet nodig hebt. Begin met een schone lei!

#4. Definieer de permalink structuur

De standaard permalink structuur van WordPress is niet bevorderlijk voor de zoekmachine optimalisatie (SEO) van je site. Gelukkig kun je dit heel makkelijk aanpassen bij Settings > Permalinks.

#5. Installeer een thema

Het thema bepaald de uitstraling en functionaliteiten van je WordPress site, dus het is van belang dat je een thema kiest dat past bij het doel van je website of je bedrijf. Er zijn zowel gratis als premium thema’s verkrijgbaar. Je kunt thema’s vinden op WordPress.org of Themeforest (betaald), welke je heel eenvoudig kunt installeren en activeren.

#6. Stel het menu in

Ga naar Dashboard > Appearance > Menus en stel je navigatiemenu in.

#7. Voeg een favicon toe

De favicon is het kleine icoontje dat in de tab van de browser verschijnt, en zorgt ervoor dat je website snel te herkennen is. Een favicon heeft afmetingen van 16×16 pixels en dient te worden opgeslagen als .png of .ico bestand.

#8. Installeer de belangrijkste plugins

De uitgebreide functionaliteiten van een WordPress site worden bepaald door plugins. Elke plugin voegt een unieke functionaliteit aan je site toe. Hieronder een aantal suggesties voor plugins die handig zijn om te installeren:

#9. Verwijder de overbodige WordPress meta tags uit de header

Als je de broncode van je WordPress site bekijkt zal je een aantal meta tags vinden die overbodig zijn, zoals deze:

<meta name=”generator” content=”WordPress 4.1″ />

Dit soort meta tags zijn handig voor hackers die op zoek zijn naar een oudere WordPress versie die makkelijker te hacken is. Om deze door WordPress gegenereerde meta tags te verwijderen, kun je onderstaande code toevoegen aan het functions.php bestand van je thema:

remove_action( ‘wp_head’, ‘wp_generator’ ) ;
remove_action( ‘wp_head’, ‘wlwmanifest_link’ ) ;
remove_action( ‘wp_head’, ‘rsd_link’ ) ;

#10. Zorg dat alles up to date blijft

Zorg ervoor dat je altijd de laatste WordPress versie hebt geïnstalleerd, en dat je updates voor je thema en plugins bijhoudt. Op die manier zorg je dat je website veilig blijft.

#11. Maak altijd een backup

Tot slot: maak altijd een backup van je database. Mocht er iets misgaan, dan heb je altijd de mogelijkheid om je site weer te herstellen! Je kunt hier een tool zoals ManageWP voor gebruiken.

Extra hulp nodig?

Bekijk dan eens een van de WordPress Handleidingen. In deze ebooks worden alle functionaliteiten van WordPress stap voor stap uitgelegd en bouw je zelf binnen aanzienlijke tijd een prachtige website.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.