Http status codes in WordPress zijn frustrerend voor je bezoekers. Gelukkig kun je aan de status code zien wat de oorzaak van de foutmelding is, zodat je het probleem snel kunt oplossen. In deze blogpost gaan we wat dieper in op 403 foutmeldingen. Wat is een 403 error in WordPress? En wat zijn de mogelijke oorzaken?
Wat is een 403 error?
Een 403 error in WordPress kan in verschillende varianten worden weergegeven. Een aantal voorbeelden:
- 403 Forbidden
- Error 403
- HTTP 403
- Error 403 – Forbidden
- HTTP Error 403 – Forbidden
- Forbidden: You don’t have permission to access [directory] on this server
- Forbidden
Welke variant je ook te zien krijgt, de betekenis is hetzelfde. Wanneer je geconfronteerd wordt met een 403 error in WordPress, dan betekent dit dat de server waarop je website gehost wordt het verzoek heeft ontvangen en begrepen, maar het niet kan autoriseren. Met andere woorden: de gebruiker heeft niet de vereiste rechten om toegang te krijgen tot een specifieke webpagina of bron op de server.
Wat is het verschil tussen een 403 error en andere 4XX errors?
In onze blogpost over 4XX client errors in WordPress hebben we alle 4XX foutmeldingen die je kunt tegenkomen beschreven, zodat je het verschil tussen een 403 error en andere 4XX errors begrijpt.
Wat is de oorzaak van een 403 error in WordPress?
Een 403 foutmelding kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we de meest voorkomende op een rijtje gezet:
- Niet-openbare mappen of webpagina’s
Bij de meeste website is het browsen van mappen uitgeschakeld om gevoelige bestanden te beschermen en/of te voorkomen dat bezoekers op afgeschermde webpagina’s terecht komen.
- Onjuiste toestemmingen voor bestanden of mappen
Als gebruikersrechten verkeerd zijn geconfigureerd of veranderd om toegang tot bronnen te beperken, kan het zijn dat bezoekers de content van een webpagina niet kunnen zien.
- Een corrupt .htaccess bestand
Het WordPress .htaccess bestand is een tekstbestandje waarmee de standaard WordPress instellingen overschreven kunnen worden. Dat is heel handig, maar als er een foutje in de code sluit kan dit resulteren in een 403 error.
- WordPress plugin problemen
403 foutmeldingen in WordPress kunnen ook getriggerd worden door een verkeerd geconfigureerde plugin of WordPress plugin conflicten.
- Een ontbrekende index pagina
De homepagina van je website moet een standaard index bestand op de server zijn, zoals index.html, index.php, index.shtml of default.asp. Is dat niet het geval, dan kan dit ook leiden tot een 403 foutmelding.
- Een verkeerd IP-adres
Een 403 foutmelding kan soms veroorzaakt worden door een domeinnaam die naar een verkeerd IP-adres verwijst
- Malware
Sommige malware infecties staan erom bekend dat ze 403 foutmeldingen veroorzaken.
Tot slot
Omdat een 403 error in WordPress verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk om gestructureerd te werk te gaan met troubleshooten. Hoe je dat het beste kan doen, lees je in onze blogpost over 403 foutmeldingen in WordPress oplossen.