Wat is het function.php bestand en wat kun je ermee?

Wat is het function.php bestand en wat kun je ermee?

Alle WordPress thema’s bevatten een functions.php bestand. Als je door de directory van je site heen browst, zul je hem vanzelf tegenkomen.

functions.php

Net als ieder ander .php bestand is functions.php een tekstbestand dat op door de PHP engine op je webserver voor je ontleed wordt. Het bestand bevat een aantal handige PHP functies. Functies zijn feitelijke kleine acties die je  op meerdere bestanden zou kunnen toepassen. Theoretisch gezien zou je ook wat losse .php scriptjes aan je pagina’s kunnen toevoegen, maar één enkel bestand is natuurlijk veel makkelijker en overzichtelijker.

WordPress gaat er vanuit dat alle thema’s een functions.php bestand bevatten. Het is geen ramp als het er niet is – maar WordPress snapt wel dat je thema hoogstwaarschijnlijk afhankelijk is van de functies die in functions.php staan. Om ervoor te zorgen dat die functies correct werken, moeten ze geladen worden voor de rest van de pagina’s geladen wordt.

Dankzij het feit dat functions.php automatisch als eerste geladen wordt, zijn de functies die erin staan op elke plek in je thema beschikbaar. Maar dat zogeheten ‘autoloading’ heeft nog meer voordelen. Functions.php is namelijk ook de perfecte plek om functies neer te zetten die altijd moeten draaien, én scriptjes die specifieke functies in je thema kunnen overschrijven.

Functions.php is tevens de plek naar je javascript bestanden en CSS stylesheets kunt aanroepen die je overal wilt kunnen gebruiken.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.